Update articol:

Poșta Română intermediază vânzarea titlurilor de stat destinate populaţiei în cadrul programului Tezaur

Compania Naţională Poşta Română (CNPR) intermediază vânzarea titlurilor de stat destinate populaţiei în cadrul programului “Tezaur”, prin intermediul tuturor subunităţilor poştale, a anunţat, recent, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), într-un comunicat de presă.

Astfel, clienţii Poştei Române, care doresc să investească în titluri de stat, le pot cumpăra de la subunităţile poştale, conform programului de lucru cu clienţii, în perioada 15 iunie – 5 iulie pentru mediul urban, iar pentru mediul rural în perioada 15 iunie – 4 iulie. Potrivit sursei citate, în cadrul programului “Tezaur’, ediţia “Centenar”, aferent lunii iunie 2018, titlurile de stat nu pot fi răscumpărate înainte de scadenţă, sunt netransferabile şi nu se tranzacţionează.

Titlurile de stat pot fi cumpărate de persoanele fizice rezidente, care au împlinit vârsta de 18 ani, iar valoarea unui titlu din cadrul emisiunii “Tezaur’ este de 1 leu.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat, în data de 15 iunie, prima emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur – ediţia Centenar, cu valoarea de 1 leu, dobândă de 5% şi scadenţă la cinci ani, destinate exclusiv populaţiei. Conform MFP, titlurile pot fi cumpărate de persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, iar veniturile obţinute sunt neimpozabile.

Copyright Posta Romana

Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăşi plafonul valoric de 100.000 lei pentru subscrierile realizate intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului şi respectiv de 100.000 lei pentru subscrierile realizate prin subunităţile poştale din reţeaua Companiei Naţionale ”Poşta Română”.

Titlurile au formă dematerializată şi remunerează investitorii cu o dobândă anuală de 5%, cu scadenţă la 5 ani. Plata dobânzii şi a valorii nominale se efectuează conform opţiunii clientului, pe care a ales-o pe formularul de subscriere: la sediul subunităţilor poştale, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, către investitor/împuternicit, fără plata unui comision de către investitor sau prin mandat poştal (achitare la domiciliu/adresa de corespondenţă sau virarea sumelor în cont bancar), situaţie în care investitorului i se reţine contravaloarea serviciului de mandat poştal.

Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP), în proporţie de 25%. Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. La ora actuală, peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.