Update articol:

#postBrexit: Londra înăspreşte tonul în privinţa Irlandei de Nord

uk, united kingdom Sursa foto: pixabay.com

Guvernul britanic va declara luni că “a fost atins pragul” care îi permite să suspende unilateral dispoziţiile vamale post-Brexit specifice Irlandei de Nord, un subiect aflat în centrul unei dispute aprinse cu Uniunea Europeană, informează AFP, potrivit Agerpres.

Într-un discurs pe care urmează să îl ţină luni la conferinţa Partidului Conservator de la Manchester (nord-vestul Angliei), secretarul de stat responsabil de acest dosar, David Frost, “va lansa un avertisment către UE pe tema protocolului nord-irlandez”, potrivit unui comunicat al partidului de guvernământ.

David Frost va avertiza “că protocolul subminează acum Acordul de pace din Vinerea Mare (Acordul de la Belfast, 1998) şi că a fost atins pragul pentru a recurge la articolul 16”.

Executivul britanic, care doreşte să renegocieze protocolul în profunzime în pofida refuzului UE, a ameninţat deja în mai multe rânduri că va recurge la articolul 16, care-i permite să nu ţină seama de anumite dispoziţii ale acordului în cazul unor “dificultăţi economice grave, sociale sau de mediu”‘.

Pentru a evita reinstalarea unei graniţe între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda şi, astfel, pentru a păstra pacea, protocolul nord-irlandez negociat la sânge în cadrul Brexit creează de facto o frontieră vamală între provincia britanică, care continuă să beneficieze de piaţa unică europeană, şi insula Marii Britanii.

Acest text, care a generat tensiuni puternice în Irlanda de Nord, este denunţat foarte vocal de unioniştii care susţin menţinerea provinciei în cadrul Regatului Unit. Este acuzat că a perturbat aprovizionarea şi a creat o graniţă în Marea Irlandei între Marea Britanie şi Irlanda de Nord.

Protocolul este în vigoare de la 1 ianuarie, când Marea Britanie a părăsit piaţa unică europeană şi uniunea vamală după o perioadă de tranziţie post-Brexit.

În luna septembrie, Londra a anunţat că intenţionează să prelungească pe termen nelimitat o perioadă de graţie în privinţa controlului aplicat mărfurilor care sosesc în Irlanda de Nord din Marea Britanie, care fusese convenită pentru câteva luni cu scopul de a permite Londrei şi Bruxellesului să găsească o soluţie la problemele generate de acord.

Conform sursei citate,”luni, David Frost va avertiza, de asemenea, că târguiala nu va rezolva problemele fundamentale ale protocolului” şi va solicita UE să aibă o abordare mai ambiţioasă.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (25/10/2021)

Depunere prospect emisiune obligatiuni spre aprobare ASF

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/10/2021)

Inregistrarea la Registrul Comertului a reducerii capitalului social

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/10/2021)

Raport privind rezultatele operationale cheie preliminare 9 luni 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/10/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 18 - 22 octombrie 2021