Update articol:

#postBrexit: Londra măreşte presiunea înainte de propunerile UE privind Irlanda de Nord

David Frost Sursa foto: twitter.com/DavidGHFrost/photo

Guvernul britanic îşi intensifică presiunea asupra Bruxellesului şi cere “schimbări importante” în protocolul care reglementează dispoziţiile vamale post-Brexit specifice Irlandei de Nord, înaintea unui răspuns crucial din partea europenilor aşteptat săptămâna viitoare, notează AFP, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat britanic pentru Brexit, David Frost, intenţionează în cursul unui discurs, marţi, la Lisabona, să îi preseze din nou pe cei 27 să dea dovadă de “ambiţie şi voinţă”, potrivit unui comunicat difuzat sâmbătă seara de Downing Street.

Destinat să împiedice reinstalarea unei frontiere pe insula Irlanda riscând să fragilizeze pacea, protocolul nord-irlandez semnat cu acordul despre Brexit introduce controale asupra mărfurilor care sosesc din Marea Britanie în provincia britanică.

Dar el este considerat responsabil pentru dificultăţile de aprovizionare şi este acuzat că a creat o frontieră în Marea Irlandei. Furia în jurul textului a alimentat, de asemenea, o serie violenţe în primăvară care au reaprins spectrul a trei decenii de conflicte soldate cu 3.500 de morţi până la acordul de pace din 1998.

David Frost “se va angaja să studieze cu atenţie” şi “cât mai pozitiv posibil” răspunsul european la propunerile britanice, aşteptat miercuri, şi să demareze “discuţii intense foarte curând”, potrivit Downing Street.

El va sublinia, de asemenea, că “discuţiile interminabile nu sunt o opţiune”, pentru a repeta că, în lipsa unei soluţii rapide, Londra nu va ezita să suspende protocolul activând articolul 16 care permite anularea anumitor dispoziţii ale acordului în cazul unor “grave dificultăţi economice, sociale sau de mediu”.

Potrivit presei britanice, care salută o victorie pentru guvernul lui Boris Jonhson, UE se pregăteşte să ofere o soluţie pentru a pune capăt “războiului cârnaţilor”, cu derogări de la implementarea completă a controalelor şi a formalităţilor vamale în cazul transporturilor de carne refrigerată dinspre Marea Britanie către Irlanda de Nord pentru produsele legate de “identitatea naţională”.

Dar, potrivit comunicatului publicat de Downing Street, orice soluţie trebuie “să depăşească cu mult problema cârnaţilor” şi să le abordeze pe cele “fundamentale”, cum ar fi rolul Curţii Europene de Justiţie (CJUE) în aplicarea legilor pieţei unice europene care se aplică în Irlanda de Nord.

Potrivit fragmentelor din discursul lui David Frost, “fără noi aranjamente în acest domeniu, protocolul nu va avea niciodată sprijinul de care are nevoie pentru a supravieţui”.

O asemenea cerere riscă inevitabil să se lovească de refuzul Bruxellesului care s-a declarat întotdeauna deschis negocierilor privind aplicarea protocolului, dar nu renegocierii textului în sine.

Potrivit unei surse guvernamentale britanice, “adevărata întrebare este de a şti dacă UE este pregătită pentru amploarea schimbărilor necesare”, mai scrie AFP.

BVBStiri BVB

E-mini Dow Jones TURBO SHORT 0.01/38,000/ 37,000 (EBDOWTS16) (21/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 21 si 22 Octombrie 2021

BRK Dow Turbo Short 35750 (BKDOWTSB9) (21/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 21 si 22 Octombrie 2021

E-mini Dow Jones TURBO SHORT 0.01/38,000/ 37,000 (EBDOWTS16) (21/10/2021)

Suspendare tranzactionare - 10:06 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/10/2021)

Raport curent cf. art. 234, litera i) din Reg. 5/2018