Update articol:
Bloomberg:

Poți lua Covid de două ori? Ce înseamnă cazurile de reinfectare

Poti lua covid de doua ori
  • O serie de studii au concluzionat că oamenii produc anticorpi timp de până la 7 luni după infecție

  • Cei care au avut Covid-19 trebuie să ia aceleași măsuri de precauție ca toți ceilalți împotriva acestuia

Tot mai multă lume se întreabă dacă poți lua Covid de două ori, pe măsură ce virusul se răspândește în lume. Specialiștii au găsit un număr tot mai mare de persoane care au contactat coronavirusul de două ori, scrie Bloomberg, încercând să răspundă dacă oamenii devin imuni la Covid, după ce se infectează, și dacă da, pentru cât timp.

O femeie a murit chiar după ce s-a infectat a doua oară. Cercetătorii încă lucrează la implicațiile depline ale reinfecțiilor, în încercarea de a opri cea mai mortală pandemie din ultimul secol.

1. Câți oameni au fost reinfectați?

Un tracker publicat de agenția de știri olandeză BNO News înregistrase 24 de cazuri la nivel global pe 16 octombrie. Primul caz confirmat, un bărbat de 33 de ani din Hong Kong, a fost raportat în august. El a fost testat pozitiv în martie cu simptome ușoare ale Covid-19, și a făcut două teste negative câteva săptămâni mai târziu. La patru luni și jumătate după primul eveniment, el a avut din nou test pozitiv, deși nu avea simptome. Singura persoană cunoscută care a murit din cauza unui caz de reinfecție a fost o olandeză în vârstă de 89 de ani, care era în curs de tratament de chimioterapie pentru un cancer rar al globulelor albe din sânge.

2. Cum se distinge un caz de reinfecție de un singur caz de boală prelungită?

Pentru a demonstra reinfecția, oamenii de știință trebuie să izoleze de fiecare dată “vinovatul” microbian, să verifice amprenta sa genetică și să arate că fiecare infecție a fost cauzată de o tulpină diferită de SARS-CoV-2.

3. Este neobișnuită reinfectarea cu un virus?

Deloc. Doar unii viruși, cum ar fi cel care provoacă rujeola, oferă victimelor lor ceva aproape de impunitatea pe tot parcursul vieții împotriva unui al doilea atac. Virușii obișnuiți care, la fel ca SARS-CoV-2, cauzează boli respiratorii – cum ar fi cei responsabili de răceli și gripă – sunt răspândiți în mare parte din cauza capacității lor de reinfectare. O serie de factori pot permite repetarea infecției, inclusiv un răspuns insuficient al sistemului imunitar, imunitatea în scădere și o mutație a virusului în măsura în care oamenii întâmpină în esență cea mai recentă versiune pentru prima dată.

4. Care este motivul în cazul SARS-CoV-2?

Nu este clar, deși rata mutației virusului nu a declanșat până acum alarme mari. Există indicii că infecția cu acesta oferă o anumită imunitate pentru ceva timp. Într-un studiu, maimuțele Rhesus macac infectați cu virusul păreau a fi protejați împotriva reinfecției atunci când erau expuși unei tulpini identice în faza de recuperare timpurie. O serie de studii au concluzionat că oamenii produc anticorpi timp de până la 7 luni după infecție. Cu toate acestea, nu este clar că prezența lor este suficientă pentru a preveni reinfectarea și cercetările au arătat, de asemenea, că nivelurile de anticorpi scad rapid, în special pentru cei cu cazuri ușoare. În majoritatea reinfecțiilor urmărite de BNO News, pacienții au prezentat simptome ușoare sau deloc la prima infectare. Timpul dintre infecțiile lor a fost de minim 12 zile. Media a fost de 74 de zile, ceea ce a pus la îndoială afirmația președintelui american Donald Trump, după propria infectare cu Covid-19, că a fost „imun” timp de cel puțin patru luni.

5. Ce se întâmplă în a doua infecție?

În 10 din cele 19 cazuri urmărite de BNO News unde sunt cunoscute detaliile complete, a doua infecție a produs simptome mai grave decât prima și, în cinci cazuri, a produs boli grave. Cercetătorii cred că un motiv ar putea fi faptul că, cu a doua ocazie, pacientul a fost expus la o doză mai mare sau mai virulentă de virus. Nu se știe dacă cei care sunt reinfectați pot transmite virusul altora. În lumina reinfectărilor confirmate, un grup de cercetători a recomandat în The Lancet ( un hebdomadar medical britanic) ca cei care au avut Covid-19 să ia aceleași măsuri de precauție ca toți ceilalți împotriva acestuia.

6. Ce spun reinfecțiile despre perspectivele unui vaccin eficient?

Nu neapărat spun ceva. În primul caz raportat de reinfecție, în care prima luptă a fost cunoscută ca fiind gravă, a doua a fost ușoară. O teorie este că sistemul imunitar necesită o provocare dură pentru a fi pregătit în mod adecvat pentru a lupta cu virusul. Un vaccin ar putea oferi acest antrenament și nu neapărat doar prin producerea de anticorpi. Mai multe vaccinuri experimentale Covid-19 determină producerea unui jucător imunitar mai puțin cunoscut, celulele T. În timp ce prevenirea infecției cu SARS-CoV-2 este obiectivul final, cercetătorii spun că un vaccin care protejează împotriva bolilor sau chiar împotriva bolilor severe ar fi foarte util.

Citește si Pacientul pozitiv SARS-CoV-2 nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 zile de la vindecare, cu excepţia persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă, potrivit unui Ordin al ministrului Sănătăţii

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (07/05/2021)

Contracte cu valoare peste 10% din cifra de afaceri

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 10 si 11 Mai 2021

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Suspendare tranzactionare - 17:12 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera