Update articol:

Prăbușirea cripto ar putea reprezenta o amenințare pentru sistemul financiar? – Reuters

bitcoin Sursa foto: pixabay.com

Marți, bitcoin a scăzut pentru scurt timp sub 30.000 de dolari pentru prima dată în 10 luni, în timp ce criptomonedele au pierdut în total aproape 800 de miliarde de dolari din valoarea de piață în ultima lună, potrivit site-ului de date CoinMarketCap, deoarece investitorii sunt îngrijorați de înăsprirea politicii monetare, scrie Reuters.

În comparație cu ultimul ciclu de înăsprire al Fed, care a început în 2016, cripto-ul este o piață mult mai mare, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la interconectivitatea sa cu restul sistemului financiar.

CÂT DE MARE ESTE PIAȚA DE CRIPTOMONEDE?

În noiembrie, cea mai populară criptomonedă, bitcoin, a atins un maxim istoric de peste 68.000 de dolari, împingând valoarea pieței cripto la 3 trilioane de dolari, potrivit CoinGecko. Această cifră a fost de 1,51 trilioane de dolari, marți.

Bitcoin reprezintă aproape 600 de miliarde de dolari din această valoare, urmat de ethereum, cu o capitalizare de piață de 285 de miliarde de dolari.

Deși criptomonedele s-au bucurat de o creștere explozivă, piața este încă relativ mică.

Piețele de acțiuni din SUA, de exemplu, valorează 49 de trilioane de dolari, în timp ce Asociația industriei valorilor mobiliare și a piețelor financiare a fixat valoarea excepțională a pieței instrumentelor cu venit fix din SUA la 52,9 trilioane de dolari la sfârșitul anului 2021.

CINE DEȚINE ȘI TRANZACŢIONEAZĂ CRIPTOMONEDE?

Criptomoneda a început ca un fenomen de retail, dar interesul instituțional din partea burselor, companiilor, băncilor, fondurilor speculative și fondurilor mutuale crește rapid.

În timp ce datele privind proporția micilor investitori față de investitorii instituționali pe piața cripto sunt greu de găsit, Coinbase, cea mai mare platformă de tranzacționare de criptomonede din lume, a declarat că investitorii instituționali și cei de retail au reprezentat fiecare aproximativ 50% din activele de pe platforma sa în al patrulea trimestru.

Clienții săi instituționali au tranzacționat 1,14 trilioane de dolari în cripto în 2021, în creștere de la 120 de miliarde de dolari în 2020, a spus Coinbase.

Cea mai mare parte din bitcoin și ethereum în circulație este deținută de câţiva investitori. Un raport din octombrie al Biroului Național de Cercetare Economică (NBER) a constatat că 10.000 de investitori bitcoin, atât persoane fizice, cât și entități, controlează aproximativ o treime din piața bitcoin, iar 1.000 de investitori dețin aproximativ 3 milioane de bitcoin.

Aproximativ 14% dintre americani au investit în active digitale începând cu 2021, conform cercetării Universității din Chicago.

AR PUTEA UN CRAH AL PIEŢEI CRIPTO SĂ AFECTEZE SISTEMUL FINANCIAR?

În timp ce piața cripto generală este relativ mică, Rezerva Federală din SUA, Departamentul de Trezorerie și Consiliul internațional de stabilitate financiară au semnalat că stablecoins – monede digitale legate de valoarea activelor tradiționale – ca o potențială amenințare la adresa stabilității financiare.

Stablecoins sunt utilizate în principal pentru a facilita tranzacționarea cu alte active digitale. Acestea sunt susținute de active care își pot pierde valoarea sau pot deveni nelichide în perioadele de stres pe piață, în timp ce regulile și dezvăluirile referitoare la aceste active și drepturile de răscumpărare ale investitorilor sunt neclare.

Acest lucru ar putea face ca stablecoins să fie susceptibile la o pierdere a încrederii investitorilor, în special în perioadele de stres pe piață, au spus autoritățile de reglementare.

Asta s-a întâmplat luni, când TerraUSD, o stablecoin importantă, și-a “spart” raportul 1:1 față de dolar și a scăzut până la 0,67 USD, potrivit CoinGecko. Această mișcare a contribuit parțial la căderea bitcoin.

Deși TerraUSD își menține legătura cu dolarul printr-un algoritm, retragerile masive de pe stablecoins care mențin rezerve în active precum numerar sau titluri comerciale s-ar putea răspândi în sistemul financiar tradițional, provocând stres în acele clase de active suport, spun autoritățile de reglementare.

Cu averea mai multor companii legată de performanța activelor cripto și instituțiile financiare tradiționale care se amestecă mai mult în această clasă de active, apar și alte riscuri, spun autoritățile de reglementare. În martie, de exemplu, Acting Comptroller of the Currency a avertizat că băncile ar putea fi afectate de derivate cripto și expuneri cripto neacoperite, având în vedere că lucrează cu puține date istorice de preț.

Totuși, autoritățile de reglementare sunt împărțite în ceea ce privește dimensiunea amenințării pe care o reprezintă un crah criptografic pentru sistemul financiar și pentru economie în general.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative