“Climatul economic este în continuare caracterizat de de fiscalitate excesivă şi schimbătoare, menţinându-se riscul de creştere a impozitelor şi taxelor pentru finanţarea cheltuielilor publice, legislaţie greoaie, birocraţie exagerata în obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare funcţionarii, risc valutar cu influenţa în preţul unor materii prime şi materiale”, se menţionează în raport.
Potrivit sursei citate, la 31 martie 2025 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se constată menţinerea blocajului în piaţa materialelor pentru construcţii cauzat de “lipsa de lichiditate şi scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor”.
“În ceea ce priveşte piaţa de prefabricate din beton armat şi precomprimat, stâlpi electrici, elemente de autostradă, piese prefabricate, grinzi pentru poduri rutiere, cauza este decontarea greoaie a lucrărilor executate datorită blocajelor financiare în domeniul investiţional naţional, volumul redus al proiectelor mari pentru infrastructura naţionala cât şi a forţei de muncă calificată. Deşi investiţiile din fonduri europene sunt vitale pentru economia românească, absorbţia acestora este sub nivelul optim. Implementarea PNRR şi absorbţia fondurilor europene ar trebui să fie un obiectiv major pentru România.”, se mai precizează în document.
Cifra de afaceri înregistrată la 31 martie 2025 este în scădere cu 20,44 % faţă de cea înregistrată la aceeaşi dată a anului trecut, pe fondul scăderii volumelor comercializate.
Valoarea activelor imobilizate a scăzut în primul trimestru cu 0,13%, la 206,66 milioane lei, diminuare datorată amortizărilor poziţiilor, terenuri şi construcţii, instalaţii tehnice şi maşini, alte instalaţii, utilaje şi mobilier. Totodată, valoarea activelor circulante a crescut cu 9,44 %, la 28,77 milioane lei, datorită în principal creşterii stocurilor.
Pe de altă parte, datoriile totale au înregistrat o creştere de 27,56%, de la 41,83 milioane lei, la 31 decembrie 2024, la 49,09 milioane lei la 31 martie 2025, principala cauză fiind inflaţia care a determinat creşterea preţurilor de aprovizionare şi a costului cu forţa de muncă.
La 31 martie 2025 s-au realizat venituri totale în valoare de 18,97 milioane lei, reprezentând 92,62% faţă de veniturile realizate în aceeaşi perioadă a anului 2024 şi cheltuieli totale în valoare de 23,17 milioane lei, reprezentând 113,96% faţă de cheltuielile realizate în aceeaşi perioadă a anului 2024.
Prefab este unul dintre principalii producători de elemente prefabricate din beton pentru construcţii din România. Paleta variată de produse satisface cerinţele pieţei privind construcţiile de locuinţe, obiective industriale, agrozootehnice, irigaţii, infrastructură.
Compania a fost listată la Categoria I a Bursei de Valori Bucureşti în data de 5 iulie 2010.