Update articol:

Prefectul Capitalei: Am transmis către Comitetul pentru situaţii de urgenţă acordul pentru declararea stării de alertă în Sectorul 1

Foto Facebook Foto Facebook

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat, vineri, că a transmis către Comitetul local pentru situaţii de urgenţă acordul pentru declararea stării de alertă în Sectorul 1 în privinţa neridicării deşeurilor.

Primarul sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand a cerut, pentru a doua oară, declararea stării de alertă în sector, din cauza munților de deșeuri de pe străzi.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 a solicitat declararea stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile. Potrivit Primăriei Sectorului 1, cererea a avut la bază o analiză de risc fundamentată pe un raport al Compartimentului Protecţia Mediului din cadrul Poliţiei Locale şi pe o notă privind deficienţele activităţilor de curăţenie stradală realizată de Direcţia de Utilităţi Publice, Salubrizare şi Protecţia Mediului.

Autoritatea locală estima, miercuri, că la nivelul Sectorului 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 de tone de deşeuri generate de populaţie, instituţii publice şi agenţi economici.

Primăria atrăgea atenţia că depozitarea necontrolată a unei astfel de cantităţi de deşeuri, în creştere continuă, prezintă riscuri din punct de vedere epidemiologic, pentru mediul înconjurător, de perturbare a fluxurilor de circulaţie, de încetinire a activităţii unor agenţi economici, ambiental pentru desfăşurarea evenimentelor culturale şi sportive din Capitală, precum şi risc de “tulburări sociale”. A

Aseară, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat că a cerut lămuriri suplimentare de la Primăria Sectorului: “Sunt nişte lămuriri suplimentare pe analiza de risc pe care dumnealor au făcut-o şi pe hotărârea în sine (…). Încercăm să luăm (o hotărâre – n.r.) în seara aceasta, în funcţie de cum vin clarificările de la Sectorul 1. Dacă vin prea târziu, vom lua decizia a doua zi dimineaţa”.

El a menţionat aseară că nu a primit încă materialul de la Direcţia de Sănătate Publică, însă reprezentanţii acestei instituţii i-au transmis confirmarea că lucrează la acesta şi că va ajunge la Prefectură în cel mai scurt timp joi.

Alin Stoica a precizat că Garda Naţională de Mediu a transmis un răspuns în care sunt trecute acţiunile pe care le-a întreprins, faptul că a sesizat problema care există la nivelul Bucureştiului şi în special la nivelul Sectorului 1 privind gestionarea deşeurilor, amenzile pe care le-a aplicat până în prezent şi că au situaţia în continuă monitorizare.

Întrebat de jurnalişti dacă vreuna dintre aceste instituţii au făcut recomandări privind starea de alertă, Alin Stoica a răspuns că nu aceasta este responsabilitatea lor, ci să spună care este situaţia de fapt. “Decizia o ia Consiliul Local pentru situaţii de urgenţă, cu aprobarea Instituţiei Prefectului”, a punctat Alin Stoica.

El a atras atenţia că declararea stării de alertă reprezintă o măsură excepţională de care nu trebuie să se abuzeze şi că, dacă va lua o astfel de decizie, cu siguranţă va fi pe o perioadă strict limitată.

În opinia sa, dacă după 30 de zile de stare de alertă situaţia rămâne aceeaşi, înseamnă că măsurile dispuse nu au fost eficiente.

Alin Stoica a menţionat că şi în stare de alertă trebuie respectată legislaţia privind achiziţiile publice. “Acolo există o serie de reglementări privind achiziţionarea în regim de urgenţă”, a adăugat prefectul Capitalei.

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (26/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii