Miliardarul Elon Musk, proprietarul platformei X (Twitter) a susținut că nu este antisemit, iar premierul Benjamin Netanyahu s-a prezentat drept un lider pro-democrație, în cadrul unei discuţii pe care cei doi au purtat-o ieri în direct.
LIVE: Speaking with @elonmusk about how we can harness the opportunities and mitigate the risks of AI for the good of civilization. https://t.co/XiAQwOXzcP
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) September 18, 2023
Cei doi bărbați s-au instalat pe o mică scenă la sediul Tesla din San Jose, California, pentru a discuta despre pericolele și beneficiile inteligenței artificiale, scrie Jerusalem Post.
„Evident că sunt împotriva antisemitismului”, a spus Musk, care este CEO-ul Tesla și care a fost criticat de Liga Anti-Defăimare (ADL) pentru politicile laxe de pe platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter, care permit postări antisemite.
Elon Musk a spus că problema lui este protecția libertății de exprimare, deși a indicat că o modalitate de a controla situația ar fi să înceapă să perceapă o taxă pentru utilizarea platformei.
„Libertatea de exprimare înseamnă că uneori cineva spune ceva ce nu-ți place. Asta nu înseamnă că negativismul ar trebui să fie împins asupra oamenilor. Scopul nostru general este de a maximiza timpul utilizatorului. (…) Nu vom promova discursul instigator la ură”, a spus Musk.
Decizia primului ministru israelian de a vizita Silicon Valley subliniază importanța pe care Netanyahu o acordă rolului Israelului în inovarea globală și recunoașterea naturii revoluționare a inteligenței artificiale.
Dar întâlnirea în sine a fost văzută de evreii americani de centru și de stânga ca fiind un simbol al respingerii de către Netanyahu a problemelor de pe agenda lor, cum ar fi antisemitismul și programul său de reformă judiciară, despre care se tem că va transforma Israelul într-o dictatură.
Este prima călătorie a lui Netanyahu în SUA de la revenirea sa în funcție în decembrie și va include o întâlnire față în față cu președintele american Joe Biden la New York miercuri, precum și o alocuție la sesiunea de deschidere a celei de-a 78-a Adunări Generale a Națiunilor Unite, vineri.
Musk i-a spus lui Netanyahu că a fost criticat pentru că a organizat un eveniment public comun cu liderul israelian din cauza planului său de reformă judiciară. Oponenții planului se tem că acesta ar transforma Israelul într-o dictatură, spune Jerusalem Post.
Netanyahu a spus că întărește democrația țării impunând controale și un echilibru asupra Curții Supreme, explicând că Israelul are cea mai activistă justiție din lume.
De îndată ce se va întoarce în Israel, a spus Netanyahu, se va concentra pe a merge mai departe cu planul. Cel mai bun scenariu, a spus el, ar fi găsirea unui plan de consens cu opoziția, dar dacă nu este disponibilă o astfel de opțiune, el a indicat că se va adresa publicului pentru o corectare minoră cu privire la modul în care sunt aleși judecătorii.
Discuţii despre AI
Cea mai mare parte a discuţiei dintre cei doi s-a concentrat însă pe beneficiile și pericolele inteligenței artificiale.
Netanyahu a avertizat că, în calitate de oameni, „poate avem doar câțiva ani să ne adaptăm la revoluția AI și nu sunt sigur că [facem schimbările necesare]”.
„Ne aflăm într-o conjunctură pentru întreaga umanitate în care trebuie să alegem între o binecuvântare și un blestem”, a spus Netanyahu, descriind beneficiile pozitive ale inteligenței artificiale. Aceasta include – a spus el – medicina de precizie, fabrici autonome, roboți care pot acționa ca îngrijitori, precum și modalități de a pune capăt penuriei de alimente.
Pericolele, însă, sunt de asemenea vaste, a explicat Netanyahu, gândindu-se la modul în care democrația ar putea fi perturbată și mințile ar putea fi manipulate.
Reţelele de crimă organizată ar putea abuza de tehnologie la fel ca națiunile, așa că ar putea exista războaie bazate pe inteligență artificială, a spus Netanyahu.
Mașinile ar putea controla oamenii în loc să fie invers, a continuat el.
El a comparat problema abordării controlului AI cu importanța de a avea arme nucleare, explicând că este necesar un cod de conduită pentru a reglementa revoluția AI.
„Mă uit la armele nucleare. Cum controlam armele nucleare? Tratatele nu au făcut-o. Descurajarea s-a făcut „prin ceea ce este cunoscut sub numele de MAD, distrugere asigurată reciproc”, a spus Netanyahu.
„Dacă nu avem un cod de conduită între puteri, vom avea un haos asigurat reciproc”, a adăugat el.
Atât în discuția lor, cât și ulterior, într-o conversație în panel, Musk a vorbit despre importanța reglementării AI și despre posibilitatea de a programa AI cu moralitate.
Netanyahu, care vrea crearea unei Direcții AI, l-a invitat pe Musk și pe alți experți pe care i-a întâlnit în Silicon Valley să vină în Israel pentru a discuta în continuare chestiunea.
Elon Musk acuză “organizația Soros” că vrea “să distrugă civilizația occidentală”