Update articol:

Premierul Boris Johnson l-a avertizat pe preşedintele Emmanuel Macron că Brexitul nu va fi amânat

Sursa foto: Twitter

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că nu va exista o amânare a Brexitului prevăzut pentru 31 octombrie, subliniind că este „ultima şansă” pentru obţinerea unui acord, a informat duminică un purtător de cuvânt din Downing Street, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Şeful executivului britanic i-a comunicat preşedintelui Franţei într-o convorbire telefonică că „UE nu ar trebui să fie convinsă, în mod eronat, de faptul că Regatul Unit ar putea rămâne în cadrul UE după 31 octombrie”.

Boris Johnson a repetat că nu va cere din nou amânarea Brexitului, în pofida faptului că o lege votată recent în parlamentul britanic îl constrânge să facă acest lucru dacă nu ajunge la un acord cu UE.

Această lege a fost calificată drept un „act de capitulare” de către Boris Johnson, care a apreciat că ea slăbeşte poziţia Marii Britanii în negocierile legate de Brexit.

„Regatul Unit a făcut o ofertă importantă, dar este momentul ca executivul european să demonstreze o înclinare spre compromis” a declarat o sursă din cadrul Downing Street.

„Dacă nu se întâmplă, Regatul Unit va pleca fără acord. Legea capitulării şi autorii săi subminează negocierile, dar ar fi o greşeală de înţelegere istorică dacă liderii europeni fac pariul că aceasta va împiedica o ieşire fără acord”, conform sursei citate.

Premierul Boris Johnson a prezentat miercuri planul său pentru Brexit, primit cu scepticism de Bruxelles, care a identificat mai multe aspecte problematice în documentul propus de Londra.

Şeful executivului britanic a discutat în week-end cu mai mulţi lideri europeni, printre care cu omologii finlandez, olandez şi portughez, pe lângă preşedintele Franţei.

La mai puţin de o lună până la data ieşirii Marii Britanii din UE şi înaintea summitului european din 17 – 18 octombrie, Boris Johnson i-a spus lui Emmanuel Macron că este vorba de „ultima şansă de a ajunge la un acord – ceea ce doresc ambele părţi – pentru a putea merge înainte şi a construi un nou partenariat între Regatul Unit şi UE”, a indicat un purtător de cuvânt din Downing Street.

„Dar pentru ca acest lucru să fie posibil, UE trebuie să facă aceleaşi compromisuri pe care Regatul Unit le-a făcut în aceste ultime săptămâni şi luni”, a spus Boris Johnson.

El a asigurat că proiectul său beneficiază de susţinere parlamentară, contrar acordului negociat de fostul premier Theresa May, respins de trei ori de parlamentul de la Londra.

Preşedintele francez i-a comunicat premierului Boris Johnson că un bilanţ al negocierilor va fi făcut la sfârşitul săptămânii viitoare pentru a evalua dacă un acord este posibil” asupra Brexitului, a informat Palatul Elysée.

Boris Johnson va continua discuţiile cu liderii europeni luni, în timp ce ministrul pentru Brexit Steve Barclay, care s-a aflat duminică în vizită în Olanda, îşi va continua până marţi turneul în capitalele europene.

Consilierul său diplomatic, David Frost, va avea, la rândul său, noi discuţii la Comisia Europeană.