Update articol:

Presa americană: SUA trimit un portavion şi bombardiere în Orientul Mijlociu, într-un avertisment către Iran

Sursa foto: Twitter

Statele Unite trimit un portavion şi o forţă de acţiune pentru bombardiere în Orientul Mijlociu, pentru a da un mesaj “clar şi indiscutabil” Iranului că orice atac asupra intereselor SUA sau aliaților săi va fi întâmpinat cu “forță neîncetată”, a declarat duminică seară consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, John Bolton, relatează presa internaţională.

Pe fondul creșterii tensiunilor dintre Statele Unite și Iran, Bolton a declarat că decizia a fost luată “ca răspuns la o serie de indicații și avertismente îngrijorătoare,  care ar putea escalada”.  “Statele Unite nu caută război cu regimul iranian, dar suntem pe deplin pregătiți să răspundem la orice atac”, a afirmat Bolton într-o declarație.

Această decizie este cea cea recentă dintr-o serie de mișcări ale administrației președintelui Donald Trump împotriva Iranului în ultimele săptămâni. Săptămâna trecută, Washingtonul a declarat că va opri derogările pentru țările care cumpără petrol iranian, în încercarea de a reduce exporturile de petrol ale Iranului la zero. De asemenea, Statele Unite au plasat în mod oficial Gardienii Revoluției, armata de elită a regimului din Iran, pe lista cu organizații „teroriste” străine, ceea ce a crescut riscul unor sancțiuni sporite împotriva Teheranului.

Eforturile administrației Trump de a impune izolare politică și economică asupra Teheranului au început anul trecut, când SUA s-au retras în mod unilateral din acordul nuclear pe care Iranul îl negociase cu puterile mondiale  în 2015.

“Statele Unite desfăşoară portavionul şi grupul aeronaval USS Abraham Lincoln, precum şi o forţă de bombardiere pe lângă Comandamentul central american al regiunii, pentru a transmite un mesaj clar şi inconfundabil regimului iranian că orice atac asupra intereselor Statelor Unite sau asupra aliaţilor noştri va fi contracarat cu o forță severă“, a afirmat John Bolton într-un comunicat, fără să ofere detalii despre natura escaladării imputate Teheranului.

Un oficial din SUA a spus că forțele americane “au fost trimise în regiune ca o descurajare a ceea ce a fost văzut ca o pregătire potențială a forțelor iraniene care ar putea indica eventualele atacuri asupra forțelor americane din regiune”.

Oficialul a mai spus că Statele Unite nu se așteaptă la nici un atac iminent asupra forțelor americane.

 

BVBStiri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (30/07/2021)

Rezultate teste stress 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (30/07/2021)

Raport Auditor conform art. 92 ind. 3 Legea 24/2017- Sem. I 2021

VRANCART SA (VNC) (30/07/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - Tranzactii raportate in S1 2021