Update articol:

Presa bulgară: Procuratura investighează companiile care au lucrat la Turk Stream, pentru fraude cu fonduri europene

https://www.facebook.com/birdreporting https://www.facebook.com/birdreporting

* Autoritățile bulgare anunță CE că au redus finanțarea pentru cel puțin opt companii implicate în construcția conductei Turk Stream

 

Companiile care operează  în partea bulgară a gazoductului Turkish Stream au fost acuzate că au folosit în mod abuziv fondurile UE și fac obiectul unor anchete penale, potrivit publicației bulgare www.segabg.com.

Vezi aici: https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159571835956189

Acest lucru reiese dintr-o scrisoare a Comisiei Europene către președintele Asociației Civile BOEC, Georgi Georgiev. Scrisoarea, semnată de șeful Direcției Generale pentru Energie de la Comisia Europeană, Marcus Bakes, a fost trimisă la Sofia pe 21 decembrie.  Reacția UE vine după ce BOEC a transmis semnale instituțiilor bulgare și europene  în urma unor investigații comune cu site-ul Bivol, Zelen Mladost și Biroul de jurnalism de investigație BIRD, privind încălcări în construcția unei importante și costisitoare infrastructuri de gaze.

Ancheta BOEC și a partenerilor săi,  care a cuprins inclusiv o serie de inspecții la fața locului de-a lungul  Turkish Stream în octombrie, a dezvăluit că proiectul, comandat de consorțiul saudit-italian Arkad, a implicat multe alte companii bulgare, ruse și bieloruse. Videoclipurile BOEC au arătat că pe șantierele de-a lungul Turk Stream există o mulțime de autobasculante, excavatoare, concasoare și alte echipamente de construcții grele achiziționate din fonduri europene (și mai precis cu finanțare din OPIC – Programul Operațional „Inovație și Competitivitate”). Conform publicației bulgare, este clar că firmele care dețin aceste echipamente sunt suspectate de încălcări ale fondurilor europene, iar unele au fost deja pedepsite cu reduceri de 100% ale ajutorului financiar.

Comisia Europeană, OLAF și Parchetul European au fost notificate cu privire la nereguli la începutul lunii noiembrie. Se pare că între timp autoritățile bulgare au devenit mai active, deoarece acum este clar din scrisoarea CE către BOEC că au constatat încălcări, spun jurnaliștii de la publicația bulgară.

Iată ce scriu cei de la Bruxelles:

„CE a solicitat informații de la Autoritatea de Management a OPIC – Programul Operațional „Inovație și Competitivitate”2014-2020. După auditurile autorităților bulgare, s – au constatat nereguli semnificative în proiectul BG16RFOP002-3.001-0252-C01. Ca urmare, Autoritatea de Management a impus 100% corecția  financiară a acestui proiect și a altor șapte (7) proiecte din aceeași cerere de propuneri și din aceeași anchetă.

Autoritatea de Management a transferat dosarele la Parchetul Național din Bulgaria. În afară de asta, Autoritatea de Management a OPIC investighează neregulile din acordul pentru ajutor financiar nerambursabil BG16RFOP002-3.001-0155-С01 cu beneficiar NOVA STROI TEAM Ltd. În ceea ce privește „Karo Trading” Ltd., după semnalul dvs. privind  nereguli, Autoritatea de Management a lansat o investigație și va efectua inspecții la fața locului. În cele din urmă, în ceea ce privește Interprom,  contractul relevant pentru sprijin din programul operațional „Inovație și competitivitate” a fost reziliat în 2019 și nu s-au plătit sume”.

Ministerul Economiei și conducerea OPIC nu au oferit informații și au o scuză convenabilă – cazurile sunt tratate de parchet.

Potrivit publicației bulgare, proiectul BG16RFOP002-3.001-0252-C01 citat în scrisoarea de la Bruxelles este pentru achiziționarea de echipamente de la Verda 008 înregistrată în orașuș Pernik. Acesta și celelalte șapte proiecte despre care scrie CE se află în cadrul unei scheme de promovare a eficienței energetice. Când a solicitat bani europeni în 2017, Verda 008 a susținut că achiziționarea unui concasor, încărcătoare și camioane sunt cruciale pentru a „menține un ciclu continuu de lucru pentru a furniza ritmic materii prime și a transporta produsele finite”. Se dovedește, totuși, că timp de doi ani echipamentul important și scump a fost neutilizat, iar în octombrie 2020 a fost folosit pentru Turk Stream. De asemenea, este ciudat faptul că mica firmă, cu cifre de afaceri nesemnificative, a primit 1.494 milioane de leva în cadrul programului european, reușind să îşi asigure 638.086 de leva din finanțare proprie.

Există un alt detaliu deranjant – în documentația proiectului european, compania a declarat că echipamentul este necesar pentru propria bază de producție pentru beton și asfalt în satul Belotintsi, regiunea Montana și va funcționa doar acolo. Potrivit organizațiilor civile care fac investigații, baza din Belotintsi nu este deținută de Verda 008, ci este deținută de Caro Trading Ltd.

Potrivit Biroului de Raportare și Date de Investigație (BIRD), Caro Trading a fost cea care a organizat livrarea de echipamente către Verda 008 pentru Turkish Stream în apropierea satului Makresh în octombrie.

Caro Trading este un jucător serios în industria construcțiilor, beneficiarul unui număr mare de licitaţii publice pentru aproape 350 de milioane de leva – acordate de Agenţia pentru Infrastructură Rutieră, „Sisteme de irigații”, multe primării, având contracte de 244 de milioane cu finanțare UE, potrivit BIRD. Caro Trading a primit finanțare de aproape 1.429 milioane de leva în cadrul Programului european OPIC pentru concasoare și încărcătoare, iar descrierea activităților pe proiect este similară cu proiectul Verda 008.

“Acum, că am reușit să atragem atenția Bruxelles-ului, sperăm că autoritățile bulgare își vor termina investigațiile fără să închidă ochii asupra faptelor și că nu vor exista companii și oameni de afaceri intangibili în investigațiile și inspecțiile oficiale”, a comentat președintele BOEC, Georgi Georgiev.

 

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (01/02/2023)

Raport auditor tranzactii parti afiliate an 2022 - art. 108 Legea 24/2017 (R)