Update articol:

Preşedintele ANPC Horia Constantinescu acuză presiuni după controalele pe litoral: “Poate ar trebui să inventăm ministerul ipocriziei în România! Șpaga și minciuna au distrus turismul românesc! NU EU!

Horia Constantinescu, ANPC

Preşedintele ANPC Horia Constantinescu acuză presiuni din partea operatorilor privaţi din turism şi a ministerului de resort, după controalele pe care inspectorii ANPC le-au făcut pe litoral, ocazie cu care au găsit nenumărate nereguli. În cel mai recent control, la Costineşti, ANPC a găsit peste 6 tone de produse alimentare expirate de trei ani. 

Se pare că aceste controalele ale ANPC au deranjat asociaţiile operatorilor privaţi din turism, care au trimis o scrisoare premierului, prin ministrul Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, pentru a se plânge de activitatea ANPC.

În această dimineaţă, Horia Constantinescu a scris pe Facebook: “Cine a distrus Crăciunul? Grinch!
Cine a distrus turismul romanesc? Horia Constantinescu.
Cel puțin așa apare într-un raport scris mărunt și înaintat Guvernului.
Înțeleg că realitatea dură transmisă de autoritatea noastră și de mine personal, ar trebui băgată sub preș!

Mă simt ca în fața propagandei comuniste sau fasciste, când adevărul trebuia ascuns și nu aveai voie să vorbești decât de bine, chiar dacă realitatea crudă era alta!

Eu am distrus, nu construcțiile prea multe și haotic autorizate, nu împuțenia din stațiuni, nu dughenele și lipsa distracției, nu serviciile scumpe și de proastă calitate, nu mâncarea veche de zeci de ani, nu lipsa promovării. Nimic din toate acestea, ci eu personal pentru că am tupeul să vă spun care este realitatea și la ce să fiți atenți!

Nu este treaba mea să-i promovez pe cei care își fac treaba bine, cu toate că permanent spun că există și aceștia! Este treaba dânșilor! Altfel, aș putea fi acuzat că am luat șpagă, să favorizez pe unul sau pe altul!

Ascunși în birouri, în fața tastaturii, elaborează astfel de raportări mincinoase, cei ce își ascund incapacitatea de a face cu adevărat ceva, altceva decât de a găsi scuze puerile și justificări pentru a-și acoperi impotenta administrativă.

Cine verifică dacă clasificările mai sunt reale? Probabil nimeni!
Vreau să trăiesc momentul când autoritatea noastră nu va mai găsi nimic nelalocul lui!

Poate ar trebui să inventăm ministerul ipocriziei în România!
Într-o țară în care ascunsul gunoiului sub preș a devenit sport național sau în care putem pătrunde doar cu ajutorul Poliției și Jandarmeriei, spărgând ușile în spațiile comerciale, turismul va muri de tot!

Înțeleg că este o disperare generalizată să plec din funcția pe care o ocup pentru a lăsa, că merge și așa…

Această abordare fățarnică a adus nu numai turismul romanesc în situația în care este!

Românii au plecat în alte tări, speriați de prețuri și stricați la stomac, mult înainte să ajung eu la protecția consumatorilor!

Nu ați observat asta, pentru că atunci vă preocupați să aveți marfă pe raft în băcănia deschisă pe faleza din Mamaia! Ia cu pâine!

Țara asta nu a murit singură, a fost împinsă pe scări de semnatarii unor raportări ca acestea!

Șpaga și minciuna au distrus totul! NU EU!”

Potrivit surselor noastre, conducerea ANPC a fost chemată acum câteva săptămâni la Ministerul Turismului pentru a i se cere să fie mai îngăduitoare în ceea ce priveşte controalele, având în vedere lipsa turiştilor de pe litoralul românesc.

  • ANPC: Peste 6 tone de produse alimentare expirate de trei ani au fost descoperite la Costineşti în acest weekend

Peste 6 tone de produse alimentare expirate din anul 2019 au fost descoperite în acest weekend în punctele de lucru ale operatorului economic SC Complex Tineretului SRL din Costineşti, marfa neconformă urmând să fie distrusă, a anunţat, luni, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Controlul desfăşurat la acest operator economic s-a desfăşurat în cadrul unui dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanţa – Biroul de Investigarea Fraudelor, în condiţiile în care acesta a fost amendat în ultimii 5 ani de comisarii ANPC pentru abateri repetate, existând chiar şi procese în instanţă câştigate de Autoritate împotriva sa.

“În urma unor sesizări primite de Secţia Regională de Poliţie Transporturi (SRPT) Constanţa şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), echipe de control mixte aflate sub coordoarea SRPT Constanţa, din care au mai făcut parte ANPC – comisarii Comandamentului Litoral 2022, ANAF, Jandarmeria Română şi ITM, au descins la 5 puncte de lucru şi o curte interioară ale operatorului economic SC Complex Tineretului SRL, din Costineşti. În curtea interioară – punctul central de depozitare şi aprovizionare al societăţii – se aflau mai multe structuri de tip depozit, unele având camere de frig şi o brutărie care aproviziona toate locaţiile din Costineşti ale operatorului economic”, menţionează ANPC într-un comunicat transmis AGERPRES .

Potrivit sursei citate, activităţile menţionate s-au desfăşurat în cadrul unui dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanţa – Biroul de Investigarea Fraudelor.

“În ultimii patru ani de zile am încercat să pătrundem în curtea interioară administrată de acest operator economic, rămânând de fiecare dată în afară. Iată că anul acesta, într-un dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanţa – Biroul de Investigarea Fraudelor, s-a emis un mandat de percheziţie ce a putut sparge, la propriu, toate uşile şi porţile ce până acum ne-au ţinut departe de adevăr. Aveam informaţii, dar nu le-am putut fructifica! Iată că, umăr la umăr cu alte structuri ale statului, am reuşit să dovedim că informaţiile primite sunt adevărate. Se cumpără marfă imediat înainte de expirare sau chiar după, se scoate din ambalaj şi se distribuie către punctele de lucru, fiind folosită la prepararea mâncării, ce se serveşte consumatorilor.
Tone de carne şi sute de kilograme din alte materii prime au fost identificate şi scoase de la consum! Eu cred că legile trebuie modificate în funcţie de aceste situaţii. Mult mai aspre, amenzi şi condamnări mai mari. Aici vorbim de o situaţie ce trebuia să conducă la reţinerea celor vinovaţi!”, a declarat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC.

În conformitate cu competenţele ANPC, comisarii din cadrul comandamentului Litoral 2022 au întocmit un proces verbal de constatare al neregulilor întâlnite, menţionând cantitatea mare de produse neconforme, neaplicând nicio sancţiune, dat fiind că acest caz nu mai reprezintă o contravenţie, ci este unul cercetat penal, iar eventualele sancţiuni cad în sarcina altor instituţii ale statului, cu atribuţii în acest sens, precizează ANPC în comunicat.

De altfel, acest operator economic a fost controlat în mai multe rânduri de ANPC şi amendat pentru abateri repetate, în ultimii 5 ani, existând chiar şi procese în instanţă câştigate de instituţie împotriva sa. “Niciodată, însă, ANPC nu a avut acces în această curte interioară, până la emiterea mandatului de percheziţie şi intrarea prin forţă a instituţiilor statului, în acest spaţiu”, susţin reprezentanţii ANPC.

Potrivit sursei citate, cele mai importante deficienţe constatate de comisarii pentru Protecţia Consumatorilor au fost: existenţa a peste 6 tone de materii prime (carne, produse din carne, condimente) expirate încă din 2019, iar la această cantitates-au mai adăugat condimente, esenţe sau arome, pastă de ardei, orez expirate din anul 2021, produse aflate în două camere pline.

De asemenea, comisarii au mai găsit sute de borcane de murături fără elemente de identificare şi mii de tuburi de frişcă expirate.

Alte nereguli au vizat: depozitarea neconformă, în condiţii insalubre, a materiei prime; schimbarea stării termice a produselor alimentare; existenţa pereţilor şi a pavimentului neigenizate şi cu plăci de gresie sau faianţă sparte, cu acumulări de apă şi mizerie, care emanau un puternic miros înţepător; folosirea unor spaţii frigorifice şi a altor agregate neigienizate şi deteriorare, cu strat gros de praf, sânge închegat şi insecte, precum şi a unor recipiente şi ustensile de bucătărie neprofesionale; camera de curăţare a legumelor impropie, alături de materiile prime folosite aflându-se paturi, mătura si făraşul.

“Marfa neconformă a rămas în custodia operatorului economic, după sigilarea spaţiilor în care era depozitată, aceasta fiind destinată distrugerii”, precizează reprezentanţii ANPC. Autoritatea urmează să fie anunţată care va fi momentul stabilit de Protan (operatorul care va gestiona distrugerea produselor), pentru ridicarea acestora, astfel încât inspectorii să fie prezenţi pentru a rupe sigiliile.

“Menţionăm că, în cadrul acestei operaţiuni, reprezentanţii ANPC şi ai celorlalte instituţii au fost ameninţaţi şi s-a încercat intimidarea acestora de către reprezentanţii operatorului economic, fiind necesară intervenţia Jandarmeriei şi a altor structuri speciale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru calmarea spiritelor. Acţiunea a început sâmbătă, 6 iunie 2022, ora 17:30, percheziţia efectivă, realizată prin spargerea uşilor de către forţele MAI, în prezenţa reprezentanţilor legali şi ai avocatului operatorului economic, având loc la 19:30 şi încheindu-se 12 ore mai târziu”, au mai transmis reprezentanţii ANPC.

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (04/10/2022)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 23 sept. - 03 oct. 2022

PREBET SA AIUD (PREB) (04/10/2022)

Hotarari AGA O & E 3 Octombrie 2022

Call Warrant on Siemens AG (RCSIE23C1) (04/10/2022)

Reluare tranzactionare - ora 14:10 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (04/10/2022)

Tranzactii parti afiliate - EFSA - OPCOM

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit