Update articol:

Preşedintele Băncii Mondiale: Banca Asiatică de Dezvoltare, Banca Africană de Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare agravează datoriile ţărilor sărace

twitter.com twitter.com

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a mustrat, ieri, anumite bănci de dezvoltare pentru că au acordat mult prea rapid împrumuturi ţărilor puternic îndatorate, apreciind că aceste instituţii nu au făcut altceva decât să înrăutăţească o povară a datoriilor deja dificilă, transmite Reuters.

David Malpass a spus, cu ocazia unui forum comun Banca Mondială – Fondul Monetar Internaţional dedicat datoriilor ţărilor sărace, că Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB), Banca Africană de Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) contribuie la problema datoriilor.

“Avem o situaţie în care alte instituţii financiare internaţionale şi, într-o oarecare măsură, instituţiile financiare pentru dezvoltare în ansamblu, cu siguranţă agenţiile oficiale care oferă credite pentru export, au tendinţa de a acorda credite mult prea rapede şi să agraveze problema datoriilor ţărilor”, a spus Malpass. Acesta a subliniat că Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB) împrumută mai multe miliarde de dolari Pakistanului, ţară care se află într-o situaţia fiscală problematică, în timp ce Banca Africană de Dezvoltare face acelaşi lucru în Nigeria şi Africa de Sud.

Un purtător de cuvânt al Băncii Asiatice de Dezvoltare nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB) a aprobat în decembrie 1,3 miliarde de dolari împrumuturi pentru Pakistan, inclusiv 1 miliard de dolari pentru sprijin bugetar imediat pentru creșterea finanțelor publice ale țării și 300 de milioane de dolari pentru a ajuta reforma sectorului energetic al țării. Împrumuturile au venit în condițiile în care țara se luptă cu miliarde de dolari datorii față de China din proiectele de infrastructură Belt and Road, care au determinat Pakistanul să apeleze la FMI pentru un program de împrumut de 6 miliarde de dolari în 2019.

Malpass a spus că trebuie să existe mai multă coordonare între instituțiile financiare internaționale pentru a controla creditarea și a menține standarde ridicate de transparență.

“Avem o adevărată problemă cu aceste instituţii financiare internaţionale care agravează povara datoriilor şi cred că asta pune presiune asupra Fondului Monetar Internaţional să acţioneze în cel mai bun interes al ţării”, a spus Malpass.

Preşedintele Băncii Mondiale a mai spus că noua Bancă Asiatică pentru Investiţii în Infrastructura (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB), creată la iniţiativa Beijingului, încearcă să pună la punct standarde de creditare echivalente cu cele ale Băncii Mondiale şi de asemenea creează mai puţine probleme decât unele din băncile tradiţionale de dezvoltare.

Deşi China este deseori criticată pentru că împovărează unele economii în dezvoltare prin strategia “O centură, un Drum”, Malpass a spus că Beijingul caută modalităţi pentru a aduce contractele de creditare în linie cu normele internaţionale. Malpass a apreciat că una din modalităţile prin care Beijingul ar putea face acest lucru este prin creşterea transparenţei contractelor de creditare şi prin eliminarea clauzelor de confidenţialitate.

Într-un interviu, Malpass a citat garanțiile împotriva veniturilor din petrol din Angola asociate cu datoriile chineze care erau ascunse prin acorduri de non-divulgare, convenabile pentru politicieni și contractanți.

„Lăsați oamenii din țară să vadă care sunt condițiile datoriei pe măsură ce guvernul lor își asumă angajamentele”, a spus Malpass.

Fondul Băncii Mondiale pentru cele mai sărace țări, Asociația Internațională pentru Dezvoltare, pune în aplicare un nou set de reguli de creditare la 1 iulie, deoarece deblochează o nouă rundă de finanțare care ar trebui să pună la dispoziție aproximativ 85 de miliarde de dolari în împrumuturi și subvenții. Acestea vizează stabilirea de noi standarde pentru transparență și necesită coordonarea cu alți creditori multilaterali care lucrează cu aceeași țară.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022