Update articol:

Președintele Băncii Naționale Saudite demisionează la doar câteva zile după ce comentariile sale privind Credit Suisse au dus la prăbuşirea băncii

  • Președintele Băncii Naționale Saudite, Ammar al-Khudairy, a demisionat.

  • El va fi înlocuit de directorul general al SNB și directorul general al grupului, Mohammed al-Ghamdi.

  • Demisia lui Al-Khudairy vine la câteva zile de la comentariile sale de la mijlocul lunii martie, potrivit cărora SNB era puțin probabil să-și mărească pachetul de acțiuni la Credit Suisse, într-un moment în care creditorul european s-a luptat cu o criză de încredere a investitorilor care i-a prăbușit acțiunile.

 

Președintele Băncii Naționale Saudite, Ammar al-Khudairy, a demisionat luni, la câteva zile după ce comentariile sale au dus la prăbușirea acțiunilor băncii cu probleme Credit Suisse, scrie CNBC. El va fi înlocuit de directorul general al BNS și CEO al grupului, Mohammed al-Ghamdi, iar fostul adjunct Talal Ahmed al-Khereiji este acum noul director general interimar al BNS, potrivit unei declarații a BNS la Bursa Saudită (Tadawul).

Al-Khudairy demisionează „din motive personale”, a spus banca.

Demisia lui Al-Khudairy vine la câteva zile de la comentariile sale de la mijlocul lunii martie către Bloomberg, potrivit cărora SNB era puțin probabil să-și mărească pachetul de acțiuni la Credit Suisse, într-un moment în care creditorul european s-a luptat cu o criză de încredere a investitorilor care i-a prăbușit acțiunile. Președintele BNS de atunci a spus că banca saudită nu va interveni „din multe motive în afara celui mai simplu motiv, care este de reglementare și statutar”.

Comentariile au alimentat panica investitorilor, scăzând acțiunile Credit Suisse cu 24% în timpul acelei sesiuni, în ciuda faptului că a reiterat poziția anterioară a BNS, potrivit căreia nu intenționează să-și extindă participațiile dincolo de cota de 9,9% de atunci ca cel mai mare acționar al Credit Suisse.

Banca elvețiană a fost achiziționată de rivalul din Zurich, UBS, pe 19 martie, pentru 3 miliarde de franci elvețieni (3,2 miliarde de dolari), într-o tranzacţie intermediată de guvernul elvețian. SNB a pierdut aproximativ 80% din investiția sa în Credit Suisse – peste 1 miliard de dolari – în timpul preluării, deoarece UBS le-a plătit acționarilor un preț redus de doar 0,76 franci pe acțiune în conformitate cu termenii acordului de salvare.

Cea mai mare bancă comercială din Arabia Saudită, SNB, este produsul tânăr al unei uniuni din 2021 dintre Banca Comercială Națională și Grupul Financiar Samba.

Arabia Saudită a încurajat consolidarea entităților sale financiare pe fondul efortului mai amplu al prințului moștenitor Mohammed bin Salman Vision 2030 de a diversifica veniturile regatului și perspectivele de creștere economică, departe de veniturile din hidrocarburi.

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out