Update articol:

Preşedintele chinez Xi Jinping dezvăluie un mare plan de dezvoltare cu aliații din Asia Centrală

Xi Jinping

Președintele Chinei, Xi Jinping, a dezvăluit vineri un plan ambițios pentru a ajuta la ridicarea Asiei Centrale la următorul nivel de dezvoltare – de la construirea rețelelor de infrastructură până la stimularea comerțului – evitând în același timp „interferențe externe”, potrivit Reuters.

China este pregătită să creeze sinergie pentru strategiile de dezvoltare cu cele cinci națiuni din Asia Centrală: Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan și să depună eforturi comune pentru a promova modernizarea tuturor celor șase țări, a spus Xi într-un discurs la Summit-ul China-Asia Centrală din nord-vestul Chinei.

„Lumea are nevoie de o Asia Centrală care este stabilă, prosperă, armonioasă și bine conectată”, a spus Xi.

În același timp, cele șase țări ar trebui să se opună „interferenței externe” în afacerile interne ale țărilor și încercărilor de a instiga „revoluții de culoare” și să mențină o poziție de toleranță zero împotriva terorismului, separatismului și extremismului, a avertizat Xi.

„China este pregătită să ajute țările din Asia Centrală să-și îmbunătățească aplicarea legii, securitatea și construcția capacităților de apărare”, a spus Xi.

Summitul de două zile din orașul istoric al Drumului Mătăsii Xian a fost descris de presa de stat chineză ca un triumf al diplomației regionale a Chinei, liderii Kazahstanului, Kârgâzstanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului promițând anterior sprijin pentru Beijing și promiţând cooperare bilaterală mai profundă.

Manifestarea de solidaritate din partea vecinilor din Asia Centrală ai Chinei este de așteptat să contrasteze puternic cu imaginea „negativă” a Beijingului care va fi prezentată la summitul liderilor Grupului celor Șapte de la Hiroshima din weekend.

 

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out