Update articol:
Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) - PP22

Preşedintele Conferinţei ITU: Delegaţia rusă este prezentă la evenimentul de la Bucureşti cu specialişti în conţinut

Photo: arhiva ITU

Rusia este prezentă la Conferinţa Plenipotenţiarilor a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (PP-22) de la Bucureşti cu specialiştii care se ocupă de conţinut, a declarat, luni, Sabin Sărmaş, preşedintele celei de-a a 21-a ediţii a evenimentului internaţional de la Palatul Parlamentului.

“Am avut un scurt dialog cu delegaţia rusă. Cred că sunt peste zece prezenţi. Toţi specialiştii lor sunt aici, toţi oamenii care se ocupă de conţinut. Am înţeles că n-ar fi primit viza, dar e o informaţie pe care v-aş ruga să o verificaţi, o parte din stafful lor care îi ajută în timpul conferinţei. Care au fost cauzele nu aş putea să vă spun, însă toţi specialiştii lor sunt aici. Din acest punct de vedere am simţit că erau mulţumiţi. S-ar putea, şi asta ar fi bine să fie verificat, ca şi alte state să fi avut membri care nu au primit viză. Se trece printr-un proces de acreditare, se dă o delegaţie asumată de ţara-membră, trebuie luate nişte credenţiale de la ITU… Sunt două procese paralele: ITU se uită şi spune că este în regulă, iar statul român poate să spună pentru un motiv sau altul că nu poate să accepte un cetăţean în România”, a explicat Sărmaş, potrivit Agerpres.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnaţi de Federaţia Rusă ca membri ai delegaţiei oficiale a acestui stat la Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) de la Bucureşti, în număr de 17, conform solicitării părţii ruse. Pe de altă parte, au fost revocate vize pentru jurnalişti “notificaţi abuziv” ca oficiali, printre motive numărându-se şi securitatea naţională a României.

“Decizia autorităţilor române competente, bazată inclusiv pe considerente ce ţin de securitatea naţională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnalişti ai Russia Today, care au fost abuziv notificaţi de către Federaţia Rusă ca oficiali aparţinând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicaţiilor şi Mass-Media”, arată MAE.

Ministerul român a răspuns, în acest fel, comentariului purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse cu privire la revocarea de către Ambasada României la Moscova a vizelor acordate unor persoane desemnate de Federaţia Rusă ca delegaţi oficiali ai săi la Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU), ce se desfăşoară la Bucureşti, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie. “(…) având în vedere aspectele deja precizate, este evident că prin decizia adoptată nu au fost afectate în niciun fel participarea şi interesele de reprezentare ale Federaţiei Ruse la Conferinţa ITU de la Bucureşti, acuzaţia părţii ruse conform căreia această măsură ar viza afectarea şanselor unui candidat rus de a fi ales într-o poziţie de conducere în cadrul organizaţiei fiind complet absurdă şi vădit nefondată”, punctează reprezentanţii ministerul român de resort.

Peste 3.000 de lideri şi delegaţii din 193 de ţări se reunesc la Bucureşti, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, pentru a stabili direcţia globală a transformării digitale şi pentru a alege viitoarea conducere a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) – agenţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţii.

Pe parcursul celor trei săptămâni, la ediţia a 21-a a Conferinţei Plenipotenţiarilor a UIT (PP-22), delegaţiile prezente vor include reprezentanţi ai tuturor categoriilor de membri UIT – companii private, instituţii academice şi organisme naţionale, regionale şi internaţionale implicate în activităţile organizaţiei privind radiocomunicaţiile şi standardizarea sau promovarea transformării digitale în conformitate cu Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.

România este prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care organizează acest eveniment de anvergură, unde se vor stabili politicile generale ale ITU, precum şi planurile strategice şi financiare pentru perioada 2024 – 2027, care vizează întreaga activitate a organizaţiei, dar, cu precădere, aspecte-cheie referitoare la incluziunea digitală şi reducerea decalajului digital, cele mai bune modalităţi de a mobiliza inteligenţa artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) şi reţelele 5G şi viitoare către 6G, împreună cu alte tehnologii noi şi emergente.

Alături de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), parteneri în organizarea conferinţei sunt: Senatul României, Camera Deputaţilor, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Bucureşti, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Societatea Română de Televiziune.

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor este organizaţia internaţională din sistemul Naţiunilor Unite specializată pentru tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), care promovează inovaţia în acest domeniu, împreună cu cele 193 de state membre şi cu peste 900 de membri din rândul companiilor, al universităţilor şi al organizaţiilor internaţionale şi regionale.

Înfiinţată în urmă cu peste 150 de ani, ITU este o organizaţie interguvernamentală al cărei obiectiv principal este coordonarea utilizării în bune condiţii a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperării internaţionale în asignarea orbitelor satelitare, îmbunătăţirea infrastructurii de comunicaţii în ţările în curs de dezvoltare şi stabilirea de standarde la nivel mondial care să încurajeze interconectarea fără întrerupere a unei game largi de sisteme de comunicaţii.

BVB | Știri BVB

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII GLOBINVEST ENERGY&FINANCIALS ETF (GIBEFETF) (25/04/2025)

Notificare SSIF IFB Finwest SA - numarul de unitati de fond emise de catre FDI Globinvest Energy&Financials ETF

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/04/2025)

Erata la Hotarare AGA O 24.04.2025