Update articol:

Președintele Departamentului de Chimie și Biologie al Universității Harvard a fost arestat, după ce a fost prins că primea bani de la chinezi

https://www.justice.gov/ https://www.justice.gov/

Charles Lieber, președintele Departamentului de Chimie și Biologie al Universității Harvard, a fost arestat și acuzat penal că a făcut „declarații false, fictive și frauduloase” cu privire la banii primiți de la Programul Mii de Talente, un program prin care China încearcă să recruteze oameni de știință și cercetători străini. 

Departamentul de Justiție a spus că Lieber, în vârstă de 60 de ani, a minţit despre relaţia sa cu programul chinez cunoscut sub numele de “Mii de Talente”. De asemenea, Charles Lieber este acuzat că a mințit şi în legătură cu contractul lucrativ pe care l-a semnat cu Universitatea de Tehnologie din Wuhan (WUT) din China. Procurorii susţin că profesorul american ar fi semnat un acord pentru a lucra cu WUT în numele Harvard pentru a efectua cercetări şi dezvoltarea bateriilor nano-litiu pentru vehicule electrice – un acord pe care nu avea autoritatea să-l semneze.

Autorităţile americane susţin că Lieber a ascuns Universităţii Harvard activitatea sa la WUT prin programul Mii de Talente şi a minţit Departamentul Apărării şi Institutele Naţionale de Sănătate care finanţează echipa de cercetare a lui Lieber de la Harvard. Pentru a primi finanţare, echipele de cercetare trebuie să anunţe colaborările şi sprijinul străin.

Agentul special al FBI, Robert Plumb, a declarat că Lieber, care a condus un grup de cercetare de la Harvard, axat pe nanoștiință, a înființat un laborator de cercetare la Universitatea Wuhan – aparent necunoscut la Harvard. Începând cu 2011, Lieber a devenit „Științific Strategic” la Universitatea de Tehnologie din Wuhan (WUT) din China.

Ca răspuns la acuzațiile împotriva lui Lieber, Harvard a declarat: „Acuzele aduse de guvernul SUA împotriva profesorului Lieber sunt extrem de grave. Profesorul Lieber a fost plasat în concediu administrativ nedeterminat “.

Aranjamentul dintre Lieber și instituția chineză a cuprins perioade „semnificative” între cel puțin 2012 și 2017, potrivit autorităţilor, care susţin că relaţia lui Lieber cu programul Mii de talente i-a permis obţinerea unui salariu lunar de până la 50.000 USD şi unor bonusuri anuale de peste 150.000 USD pe parcursul a trei ani, pentru cheltuieli de viață și personal.

Lieber lucra şi pentru guvernul chinez şi Universitatea de Tehnologie din Wuhan (WUT), care i-au acordat peste 1,5 milioane USD pentru a înfiinţa un laborator şi a conduce cercetări la universitate, mai spun procurorii americani.

Alături de Charles Lieber au mai fost puse sub acuzare două persoane de orgine chineză. Yanqing Ye, 29 de ani, cetățean chinez, a fost acuzat de declarații false, acționând ca agent al unui guvern străin și de conspirație. Ye este în prezent în China. 

Zaosong Zheng, 30 de ani, cetățean chinez, a fost arestat pe 10 decembrie 2019, pe Aeroportul Internațional Logan din Boston, și acuzat că încerca să traficheze 21 de flacoane cu substanţe biologice în China. Pe 21 ianuarie 2020, Zheng a fost pus sub acuzare pentru contrabandă şi pentru declarații false, fictive sau frauduloase. El a fost reținut din 30 decembrie 2019.

Lieber este unul dintre cei mai prestigioşi oameni de ştiinţă arestaţi în ultimii ani în urma  investigaţiilor FBI asupra cercetătorilor care fură tehnologie pentru alte ţări, majoritatea cazurilor implicând regimul chinez.

 

BVBStiri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (26/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19-23 Octombrie 2020

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (26/10/2020)

Tranzactie cu actiuni DOOSAN IMGB S.A.

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/10/2020)

Inregistrari majorare capital si schimbare administrator - Equatorial Gaming

TERAPLAST SA (TRP) (26/10/2020)

Convocare AGAO 27.11.2020