Update articol:

Preşedintele EBA: UE trebuie să-şi unească forţele pentru a proteja băncile de criză

https://ec.europa.eu/ https://ec.europa.eu/

Statele europene trebuie să-şi unească forţele pentru a-şi proteja băncile de criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19), posibil prin folosirea fondului de redresare de 500 miliarde de euro, a afirmat luni Jose Manuel Campa, preşedintele Autorităţii Bancare Europene (EBA), transmite Reuters.

Conform Reuters, comentariile lui Jose Manuel Campa, care conduce Autoritatea Bancară Europeană (EBA), vor reaprinde dezbaterile referitoare la posibilitatea ca ţările bogate, cum ar fi Germania, să sprijine băncile din ţările vecine mai sărace, cum ar fi Italia.
Campa și-a exprimat observațiile la câteva zile după ce cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au propus un fond de recuperare al UE care să ajute membrii cei mai afectaţi ai blocului să-și reconstruiască economiile după izbucnirea pandemiei de coronavirus.

„Ar avea sens să avem o abordare europeană pentru sprijinirea băncilor”, a declarat Campa pentru Reuters.

 Aceasta ar putea fi asemănătoare cu programul guvernamental american de stimulare a sectorului financiar (TARP). Aici, fondul UE de redresare ar putea juca un rol”, a declarat Campa pentru Reuters, sugerând că asistenţa este destinată băncilor care sunt în mod fundamental solide dar au fost afectate de criză.

În timpul crizei financiare din 2008, prin Troubled Asset Relief Program (TARP) au fost injectate miliarde de dolari în băncile americane.

EBA susţine că băncile europene şi-au construit rezerve de capital de peste 430 de miliarde de euro, care ar trebui să fie mai mult decât suficiente pentru a acoperi pierderile provocate de sporirea creditelor neperformante, în contextul epidemiei.

Totuşi, unii creditori – în special în economiile puternic afectate de pandemie – cum ar fi Italia şi Spania, sunt mai vulnerabili ca alţii.

Autorităţile de la Berlin au renunţat în final la opoziţia lor îndelungată faţă de împrumuturile comune ale ţărilor UE, sprijinind fondul de redresare de 500 miliarde de euro care va ajuta ţările lovite de epidemie. Totuşi, extinderea acestuia la bănci ar putea să nu fie acceptată şi să stârnească o opoziţie dură.

“Mă aştept la o sporirea semnificativă a creditelor neperformante în următoarele două-trei trimestre. Cât de mult este dificil de estimat”, a afirmat preşedintele Autorităţii Bancare Europene.

Acesta a adăugat: “Băncile sunt reziliente şi mai solide decât erau în timpul crizei financiare din 2008. Dar nu ştim cum va evolua actuala criză. Cel mai bine este să acţionăm cât mai curând”.

Campa a fost ministru al economiei de prim rang în Spania la începutul crizei financiare globale, care a determinat ulterior Madridul să solicite o salvare internațională. Pentru a repara sistemul său financiar, Spania a înființat o așa-numită bancă proastă care să se ocupe de împrumuturi toxice.

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2022)

Semnare Memorandum de Intelegere privind Coridorul Vertical