Update articol:

Președintele finlandez Alexander Stubb a jucat golf cu Trump și a discutat despre războiul din Ucraina; „Vom avea nevoie de un emisar special european pentru Ucraina”

  • Stubb la France 24: “Acolo sus, în flancul nordic, nu ne hrănim pe gratis. Noi ajutăm. Suntem furnizori de securitate, nu consumatori de securitate”.

Președintele finlandez Alexander Stubb a discutat cu președintele american Donald Trump despre războiul din Ucraina și alte chestiuni de politică în timpul unei vizite la reședința Mar-a-Lago a lui Trump din Florida, la 29 martie.

Vizita lui Stubb a fost „neoficială”, conform unui comunicat de presă al guvernului finlandez. Aceasta a implicat micul dejun, prânzul și o partidă de golf.

„În timpul vizitei, președinții au discutat, printre altele, despre relațiile dintre Finlanda și Statele Unite și despre probleme actuale de politică externă și de securitate, inclusiv Ucraina”, se arată în comunicat.

Comunicatul nu a inclus niciun detaliu cu privire la conținutul discuțiilor politice ale liderilor.

După întâlnirea sa cu Stubb, Trump a anunțat că SUA vor achiziționa  spărgătoare de gheață finlandeze. „Președintele Stubb și cu mine așteptăm cu nerăbdare să consolidăm parteneriatul dintre Statele Unite și Finlanda”, a scris Trump într-o postare pe platforma de social media Truth Social. „Aceasta include achiziționarea și dezvoltarea unui număr mare de spărgătoare de gheață extrem de necesare pentru SUA”.

Spărgătoarele de gheață sunt esențiale pentru planurile lui Trump de a extinde puterea Statelor Unite asupra Arcticii. Anunțul achiziției vine la o zi după ce vicepreședintele american JD Vance a făcut o vizită controversată în Groenlanda, un teritoriu danez autonom pe care Trump a amenințat că îl va anexa. Trump a reiterat aceste ambiții pe 29 martie într-un interviu acordat NBC News. „Vom obține Groenlanda. Da, 100%”, a spus el. Trump a spus că există o „bună posibilitate să o facem fără forță militară”, dar a refuzat să excludă o preluare militară. Totul este pe masă, a spus el.

Pe 27 martie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Trump a vorbit serios despre planurile sale de a achiziționa Groenlanda pentru SUA și a susținut că planul are „rădăcini istorice”. Anterior, Kremlinul a declarat că monitorizează evoluțiile referitoare la Trump și Groenlanda din cauza propriilor „interese strategice” ale Rusiei în regiunea arctică.

  • Stubb: „Vom avea nevoie de un emisar special european pentru Ucraina”

Unul dintre cei mai fermi susținători ai Ucrainei în UE și în NATO este Finlanda, care la rândul ei a aderat la Alianța Atlantică în urmă cu doi ani, după decenii de neutralitate. Jurnaliștii France 24 au stat de vorbă cu președintele Finlandei, Alexander Stubb, în timp ce participa la discuțiile din cadrul „coaliției celor dispuși”, găzduite de președintele francez Emmanuel Macron la Paris.

„Noi (europenii) avem nevoie de două lucruri”, afirmă Stubb. „Unul este o echipă de negociere, așa cum au americanii, ucrainenii și rușii. Și au avut-o la Riyadh, în Arabia Saudită. Și apoi avem nevoie de un emisar special care să fie un fel de responsabil și să coordoneze totul, pentru că în acest moment, deși avem o conducere foarte bună din partea Franței și a Regatului Unit, există încă această întrebare: „OK, cine este emisarul european? Pe cine ar trebui să sun’?”

În ceea ce privește „coaliția celor dispuși”, Stubb spune: „Aceasta este inițial o inițiativă franco-britanică, pe care o salut. Este o modalitate de a readuce Marea Britanie în Europa și de a determina Franța să se implice din nou într-un mod constructiv în relația cu Marea Britanie. Cred că mentalitatea noastră este foarte clară. Vrem ca Ucraina să câștige acest război. Vrem să își păstreze independența, suveranitatea și integritatea teritorială. Francezii și britanicii au preluat conducerea. Iar noi, ceilalți, îi urmăm și ne implicăm cât de bine putem.”

Stubb a clarificat și neînțelegerile cu privire la circumstanțele în care trupele „coaliției celor dispuși” ar putea fi eventual desfășurate pe teren în Ucraina.

„Mulți oameni încurcă termenii și calendarul”, spune el. „Așa că trebuie să privim lucrurile în două faze. Prima fază este o încetare a focului. A doua fază este un acord de pace real. Pentru încetarea focului este nevoie de un fel de reasigurare. Asta înseamnă că poți ajuta în aer, pe mare, poate pe uscat. Acesta este tipul de planificare pe care personalul nostru militar îl face chiar acum. Iar deciziile politice pe care le luăm aici la Paris fac parte din această primă fază. A doua fază este atunci când pacea este menținută, stabilită și convenită. Atunci se trimit trupe de gestionare a crizelor sau trupe de menținere a păcii pe baza unui mandat internațional. Așadar, acestea sunt două lucruri complet separate. Încetarea focului este încă o stare de război, în timp ce un acord de pace este momentul în care începe pacea.”

Stubb a părut sceptic cu privire la inițiativele actuale de încetare a focului.

„Ceea ce vedem este o tactică rusă clasică de negociere”, opinează el. „Ucraina vrea o încetare totală a focului. Europa dorește o încetare totală a focului. America dorește o încetare totală a focului, iar Rusia forțează o încetare parțială a focului, care, în prima fază, a fost infrastructura energetică, pe care, desigur, rușii au bombardat-o imediat după ce au fost de acord cu o încetare a focului. Iar a doua fază este acum o încetare a focului în Marea Neagră. Toți aceștia sunt pași în direcția cea bună. Dar nu subestimați niciodată capacitatea rușilor de a încălca o încetare a focului. Vor continua să o facă. Avem nevoie de o încetare completă a focului și aceasta trebuie monitorizată”.

Președintele finlandez a reacționat, de asemenea, la recentele comentarii disprețuitoare ale secretarului american al apărării, Pete Hegseth, și ale vicepreședintelui JD Vance cu privire la „profitorii europeni”.

„Ei bine, da, retorica este un pic cam dură, dar haideți să acordăm puțin credit americanilor și președintelui Trump”, a răspuns Stubb. „Cred că a făcut mai mult în cinci săptămâni pentru a împinge Europa să aibă grijă de propria securitate decât au făcut președinții americani anteriori în 50 de ani. De fapt, reacționăm la ceea ce spun americanii, iar acesta este de fapt un lucru bun. Așa că lăsați retorica deoparte și vedeți ce se întâmplă pe teren”.

Stubb a spus: „Vin dintr-o țară cu o graniță de 1340 km cu Rusia, care are serviciu militar obligatoriu și una dintre cele mai mari armate din Europa, care a cumpărat întotdeauna echipament militar american, inclusiv 62 de avioane F-18 și 64 de avioane F-35, și care are cea mai mare artilerie din Europa, împreună cu Polonia. Acolo sus, în flancul nordic, nu ne hrănim pe gratis. Noi ajutăm. Suntem furnizori de securitate, nu consumatori de securitate”.

 

BVB | Știri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (28/04/2025)

Hotarari AGA O & E 28 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (28/04/2025)

Raport anual 2024 si invitatie conferinta cu investitori si analisti