Update articol:

Preşedintele Iohannis subliniază nevoia găsirii urgente a unor soluţii la nivel european cu privire la preţurile la energie

Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi şi miercuri, la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul Uniunea Europeană (UE) – Balcanii de Vest, care au avut loc la Brdo în Slovenia.

Principalul subiect de discuţie în cadrul reuniunii Consiliului European a fost cel referitor la rolul global al Uniunii Europene. În acest context, au fost discutate situaţia din Afganistan, acordul de securitate dintre SUA, Marea Britanie şi Australia (AUKUS), precum şi relaţiile dintre Uniunea Europeană şi China.

Liderii europeni au subliniat sprijinul puternic al Uniunii Europene pentru sistemul multilateral şi pentru ordinea internaţională bazată pe reguli. În acest context, a fost reiterat angajamentul de a coopera strâns cu statele care împărtăşesc acelaşi sistem de valori, în special SUA, şi în cadrul NATO, care reprezintă pilonul de bază al asigurării securităţii europene. Şefii de stat şi de guvern au arătat că, pe fondul recentelor crize, UE trebuie să îşi consolideze rezilienţa, mai ales în domenii precum energia, sectorul digital, securitatea cibernetică, politica industrială şi comerţul, precum şi în ceea ce priveşte semiconductorii.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului s-a referit la necesitatea consolidării rolului global al Uniunii Europene, acesta rămânând un obiectiv strategic esenţial pentru următorii ani. În acest context, preşedintele Iohannis a menţionat importanţa asigurării stabilităţii, securităţii şi a rezilienţei Uniunii Europene, precum şi rolul esenţial al relaţiei transatlantice, ca parte a aceleiaşi comunităţi de valori.

Totodată, el a reamintit necesitatea valorificării parteneriatelor strategice ale Uniunii pentru a răspunde cât mai bine nevoilor globale ale UE.

Un alt subiect abordat de liderii europeni a fost cel al preţurilor la energie.

“Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat nevoia găsirii urgente a unor soluţii la nivel european”, arată Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres.

Ca urmare a solicitării preşedintelui Iohannis şi a altor lideri, precizează Administraţia Prezidenţială, acest subiect va fi discutat în detaliu la reuniunea Consiliului European din 21-22 octombrie, pe baza propunerilor făcute de Comisia Europeană.

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)