Gwynne Shotwel, președintele SpaceX, i-a mulțumit, marți, lui Marcel Ciolacu, după ce acesta a anunțat că Guvernul României susține dezvoltarea noii tehnologii de sateliți a companiei lui Elon Musk, în condiţiile în care SpaceX a făcut în România un test în premieră mondială.
”Având în vedere rezultatele pozitive ale primului test de acest fel din lume, efectuat de SpaceX în România, Guvernul României susține pe deplin dezvoltarea de noi tehnologii de sateliți NGSO și mandatează ANCOM să analizeze și să promoveze activ revizuirea reglementărilor internaționale actuale privind limitele EPFD”, a scris Marcel Ciolacu într-o postare pe platforma X.
Surse guvernamentale susțin că Guvernul României ia chiar în calcul ca gigantul american fondat de Elon Musk să deschidă în România un centru operațional, potrivit Antena 3.
- ANCOM și SpaceX/Starlink – test în premieră pentru revizuirea unor reglementări mai vechi de 25 de ani privind comunicațiile prin satelit
ANCOM, Ministerul Apărării Naționale și SpaceX au efectuat, anul trecut, primul test în condiții reale pentru a demonstra că sistemele de sateliți non-geostaționari (NGSO) ai rețelei Starlink pot funcționa fără a interfera cu rețelele de sateliți geostaționari (GSO), chiar și cu limite relaxate de densitate a fluxului de putere (epfd). Datele colectate în urma testului au fost transmise organismelor europene și internaționale relevante pentru a contribui la studiile în curs de desfășurare și care vor putea îmbunătăți ulterior reglementările actuale privind spectrul alocat comunicațiilor satelitare.
Limitele de densitate agregată a fluxului de putere echivalentă individuală (epfd) au fost elaborate și convenite în urmă cu 25 de ani. Sistemele NGSO FSS care funcționează în anumite benzi de frecvențe trebuie să îndeplinească limitele epfd pentru a se asigura că nu provoacă interferențe inacceptabile rețelelor GSO FSS și BSS.
ANCOM a instalat în România, în perioada 23 – 24 iulie 2024, echipamente pentru un „test epfd” în condiții reale, primul de acest fel din lume. Ministerul Apărării Naționale a furnizat caracteristicile legăturilor de link-buget și pragul de indisponibilitate C/N al unora dintre cele mai sensibile legături de comunicații din țară în banda Ku. Criteriul de protecție selectat pentru a asigura protecția este cel convenit în urmă cu 25 de ani, și anume o creștere agregată de 10% a indisponibilității serviciului. În plus, va fi testată și o creștere de 3% a indisponibilității serviciului individual. SpaceX a efectuat simulări computerizate precise pentru a extrage parametrii operaționali necesari atingerii marjelor de protecție de 10% și 3%:
- N_co: numărul de fascicule de cofrecvență (utilizată în partaj de către GSO și NGSO) care transmit simultan la locul de încercare;
- Unghiul de evitare a GSO;
- Densitatea fluxului de putere la receptorul victimei (receptorului GSO).
Cu acordul ANCOM și al Ministerului Apărării Naționale, SpaceX, prin rețeaua de sateliți Starlink, a fost autorizat să depășească limitele actuale de densitate a fluxului de putere (epfd) și să atingă parametrii operaționali conveniți pe o zonă restrânsă ca suprafață în jurul locului de testare, pentru o durată de cel puțin șase luni.
Testele din România au demonstrat că aceste limite pot fi relaxate, permițând sateliților NGSO să ofere internet mai rapid, fără a afecta alte sisteme. Un exemplu concret pentru Starlink: În prezent, un dispozitiv Starlink oferă viteze de download de 100-200 Mbps în zonele rurale. Prin permiterea sateliților Starlink să funcționeze la puteri de 8 ori mai mari, viteza ar putea crește la 1-2 Gbps, potrivit Antena 3. De exemplu, o familie dintr-un sat românesc ar putea descărca un film HD de 5 GB în 20-30 de secunde, față de 2-3 minute în prezent, sau susține apeluri video, cursuri online și streaming simultan, fără întreruperi.