Update articol:

Președintele Sri Lanka declară stare de urgență, în timp ce poliția se confruntă cu protestatarii furiosi; cozi lungi la combustibil, întreruperi frecvente de energie şi penurie de bunuri esențiale

  • Protestatarii furioși au manifestat lângă casa președintelui Gotabaya Rajapaksa, cerându-i acestuia demisia. Protestatarii dau vina pe Rajapaksa pentru întreruperile lungi de curent și penuria de bunuri esențiale.

  • În conformitate cu reglementările de urgență invocate de președinte, acesta poate autoriza reținerea, luarea în posesie a oricărei proprietăți și percheziția oricărei locaţii. De asemenea, poate schimba sau suspenda orice lege.

  • Potrivit Băncii Centrale, inflația a crescut la 17,5% în februarie de la 16,8% cu o lună mai devreme.

 

Președintele Sri Lanka a declarat vineri stare de urgență în națiunea insulară, la o zi după ce protestatarii furioși au manifestat în apropierea casei sale, cerându-i să-și dea demisia, și pe măsură ce au fost făcute planuri pentru un protest la nivel național față de cea mai gravă criză economică pe care o traversează Sri Lanka.

Președintele Gotabaya Rajapaksa a invocat secțiuni din Ordonanța de Securitate Publică, care îi conferă autoritatea de a face reglementări în interesul securității publice, menținerii ordinii publice, suprimarea revoltelor sau agitației civile sau pentru întreținerea proviziilor esențiale.

 

Conform reglementărilor de urgență, președintele poate autoriza reținerea, luarea în posesie a oricărei proprietăți și percheziția oricărei locaţii. De asemenea, poate schimba sau suspenda orice lege.

Ordinul a venit la o zi după ce zeci de persoane au fost arestate în urma protestelor din apropierea locuinței președintelui. Există, de asemenea, apeluri pentru un protest public naţional pentru duminică.

Biroul lui Rajapaksa a dat vina pe „extremiștii organizați” din cadrul miilor de protestatari pentru violență în timpul demonstrației de joi seară, unde poliția a lansat gaze lacrimogene și un tun cu apă și a arestat 54 de persoane. Alte zeci de persoane au fost, de asemenea, rănite.

Nuwan Bopage, un avocat care îi reprezintă pe unii dintre suspecți, a declarat că mulți dintre ei au fost duși la examinări medicale pentru diverse răni.

Protestatarii dau vina pe Rajapaksa pentru întreruperile lungi de curent și penuria de bunuri esențiale.

Sri Lanka are datorii uriașe și rezerve valutare în scădere, iar lupta sa de a plăti importurile a cauzat deficitul. Oamenii așteaptă în rânduri lungi pentru combustibil, iar curentul este întrerupt timp de câteva ore zilnic, deoarece nu există suficient combustibil pentru a funcționa centralele de generare, iar vremea uscată, fără ploi,  a redus capacitatea hidroenergetică.

Economia distrusă

Necazurile economice din Sri Lanka sunt puse pe seama guvernelor succesive care nu diversifică exporturile și se bazează pe surse tradiționale de numerar, cum ar fi ceaiul, îmbrăcămintea și turismul, și pe o cultură a consumului de bunuri importate.

Pandemia de Covid-19 a dat o lovitură grea economiei Sri Lanka, guvernul estimând o pierdere de 14 miliarde de dolari în ultimii doi ani.

Sri Lanka are, de asemenea, datorii externe imense după ce s-a împrumutat masiv pentru proiecte din care nu câștigă bani. Obligațiile sale de rambursare a datoriei externe sunt de aproximativ 7 miliarde de dolari doar pentru acest an.

Potrivit Băncii Centrale, inflația a crescut la 17,5% în februarie de la 16,8% cu o lună mai devreme. Se preconizează că va continua să crească, deoarece guvernul a permis monedei locale să floteze liber.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)