Update articol:
Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) l-a rechemat imediat pe ambasadorul acreditat la Abu Dhabi, în semn de protest faţă de acordul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU)

Preşedintele Trump a anunţat că acordul israeliano-emiratez va fi semnat în trei săptămâni la Casa Albă (video)

Preşedintele Donald Trump a anunţat joi că acordul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU) va fi semnat în aproximativ trei săptămâni la Casa Albă de către premierul israelian Benjamin Netanyahu şi prinţul moştenitor din Abu Dhabi, şeicul emiratez Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, informează vineri AFP.

“Aştept cu nerăbdare să îi primesc la Casa Albă foarte curând pentru semnarea oficială a acordului. Acest lucru se va întâmpla probabil în următoarele trei săptămâni. Vor veni la Washington”, a explicat preşedintele american în cadrul conferinţei de presă zilnice.

Liderul de la Casa Albă le-a mulţumit premierului israelian şi şeicului emiratez, “două persoane fantastice prin viziunea şi calitatea lor de lideri”.

Preşedintele Donald Trump a creat, de asemenea, o anumită confuzie, afirmând că planul israelian de anexare a unor părţi din Cisiordania este lăsat deoparte.

Ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, care a participat la conferinţa de presă, a intervenit pentru a clarifica situaţia, afirmând că proiectul “nu a fost exclus definitiv”.”Formularea a fost aleasă cu grijă de părţi. Pauză temporară, nu este exclus definitiv”, a adăugat el.

Donald Trump a mai spus că alte acorduri de pace ar putea fi semnate în săptămânile următoare.”Avem alte lucruri interesante cu alte ţări, care sunt, de asemenea, legate de acorduri de pace”, a anunţat preşedintele american. “Şi vor fi o mulţime de veşti importante în săptămânile următoare. Sunt sigur că veţi fi foarte impresionaţi”, a dat asigurări presei preşedintele SUA.

  • ANP îşi recheamă ambasadorul acreditat la Abu Dhabi în contextul normalizării relaţiilor dintre Israel şi EAU

Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) a anunţat joi seară rechemarea “imediată” a ambasadorului acreditat la Abu Dhabi, în semn de protest faţă de acordul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU), transmite AFP, potrivit Agerpres

“La solicitarea preşedintelui Mahmoud Abbas, ministerul palestinian de externe a decis să îşi recheme imediat ambasadorul său în Emiratele Arabe Unite în urma acordului (…) de normalizare a relaţiilor israeliano-emirateze”, informează şeful diplomaţiei palestiniene Riyad Al-Maliki într-un comunicat transmis AFP.

  • Autoritatea palestiniană condamnă acordul dintre Israel şi Emiratele Unite şi cere o reuniune de urgenţă a Ligii Arabe

Autoritatea Naţională Palestiniană, condusă de Mahmoud Abbas, a calificat joi seara drept ”trădare” a cauzei palestiniene acordul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU) şi a cerut o ”reuniune de urgenţă” a Ligii Arabe pentru denunţa acest acord, relatează AFP.

”Liderii palestinieni resping ceea ce au făcut Emiratele Arabe Unite. Este vorba de o trădare a Ierusalimului şi a cauzei palestiniene”, a indicat conducerea palestiniană într-un comunicat.

Ea a solicitat o ”reuniune de urgenţă” a Ligii Arabe şi a Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) pentru a denunţa proiectul susţinut de SUA.

Proiectul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi puteri din Golf ca Bahrain, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite este unul dintre aspectele planului administraţiei Trump pentru Orientul Mijlociu salutat de israelieni, dar respins de palestinieni.

Acest plan prevede, de asemenea, anexarea de către Israel a văii Iordanului şi a aproximativ a o sută de aşezări evreieşti din Cisiordania, considerate ilegale de dreptul internaţional. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat joi seară că va ”amâna” proiectul, fără a ”renunţa” totuşi la acesta.

Conducerea palestiniană ”refuză acest schimb între o suspendare a anexării ilegale şi normalizarea relaţiei cu Emiratele, care se face în detrimentul palestinienilor”, se arată în comunicat, calificând drept ”agresiune împotriva palestinienilor” acordul între Israel şi Emirate.

  • Preşedintele egiptean salută acordul dintre Emiratele Arabe şi Israel

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a salutat joi acordul de normalizare a relaţiilor între Emiratele Arabe Unite şi Israel, încheiat sub egida Statelor Unite, calificându-l drept o ”etapă” către pace în Orientul Mijlociu, relatează AFP.

“Am urmărit cu atenţie comunicatul tripartit SUA- Emiratele Arabe Unite- Israel privind încetarea anexării de teritorii palestiniene de către Israel”, a scris pe Twitter şeful statului Egiptean, salutând acordul ca fiind ”o etapă” spre ”realizarea păcii în Orientul Mijlociu”.

”Apreciez eforturile arhitecţilor acestui acord pentru prosperitatea şi stabilitatea regiunii noastre”, a adăugat preşedintele egiptean, a cărui ţară este semnatară, de asemenea sub tutela Washingtonului, a primului tratat de pace cu statul evreu în 1979.

De atunci, relaţiile egipteano-israeliene nu au mai trecut printr-o criză majoră, Egiptul rămânând chiar un mediator privilegiat între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Gaza.

Israelul şi Emiratele Arabe Unite au semnat, sub egida Statelor Unite, ”un acord de pace istoric” şi vor stabili relaţii diplomatice, a anunţat joi pe Twitter preşedintele american Donald Trump.

Înţelegerea face parte dintr-un acord mai amplu, în virtutea căruia autorităţile israeliene vor înceta anexarea teritoriilor palestiniene ocupate. EAU va fi astfel a treia ţară arabă care stabileşte relaţii diplomatice cu Israelul, după Egipt şi Iordania.

  • Iordania apreciază că acordul israeliano-emiratez ar putea să impulsioneze Israelul să accepte un stat palestinian

Iordania a apreciat că acordul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU) anunţat joi ar putea să impulsioneze negocierile de pace blocate dacă reuşeşte să determine Israelul să accepte un stat palestinian pe un teritoriu pe care Israelul l-a ocupat în războiul arabo-israelian din 1967, transmite Reuters.

“Dacă Israelul se raportează la el ca la un stimulent pentru a pune capăt ocupaţiei … va împinge regiunea spre o pace dreaptă”, a declarat ministrul iordanian de externe Ayman Safadi într-o declaraţie de presă.

Eşecul Israelului de a realiza acest lucru nu va face decât să adâncească conflictul arabo-israelian ce durează de de zeci de ani şi să ameninţe securitatea regiunii în ansamblu, a adăugat Safadi.

Safadi a mai afirmat că acordul trebuie să fie urmat de o decizie a Israelului de a pune capăt oricăror măsuri unilaterale de anexare de teritorii în Cisiordania ocupată, care “împiedică perspectivele de pace şi încalcă drepturile palestinienilor”.

“Regiunea este la răscruce … continuarea ocupaţiei şi negarea drepturilor legitime ale poporului palestinian nu vor aduce pace sau securitate”, a adăugat Safadi.

Iordania a pierdut Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, în favoarea Israelului, în timpul războiului arabo-israelian din 1967.

Iordania este a doua ţară arabă, după Egipt, care a semnat un tratat de pace cu Israelul şi mulţi din cei peste opt milioane de cetăţeni ai săi sunt de origine palestiniană.

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2021)

Structura actionariat la data de 30.11.2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/12/2021)

Decizia Consiliului de Administratie cu privire la majorarea capitalului social

ELECTROARGES SA (ELGS) (06/12/2021)

Notificari Alfred Karcher SE & Co. KG

TERAPLAST SA (TRP) (06/12/2021)

Decizia CA privind demararea programului de rascumparare actiuni proprii

CEMACON SA (CEON) (06/12/2021)

Schimbare in Managementul societatii