Update articol:

Preşedintele Trump ameninţă cu desfăşurarea armatei dacă violenţele vor continua în SUA

În timp ce SUA se pregăteau aseară pentru o altă noapte de proteste violente provocate de uciderea de către poliție a afro-americanului George Floyd, președintele Donald Trump a amenințat că va disloca armata în cazul în care autorităţile din statele și orașele americane nu reușesc să potolească manifestațiile.

„Mobilizez toate resursele federale și locale, civile și militare, pentru a proteja drepturile statului american,” a spus Trump în timpul unei conferinţe organizată în grabă la Casa Albă.

„Astăzi am recomandat cu tărie tuturor guvernatorilor să folosească Garda Națională în număr suficient pentru a domina străzile. Primarii și guvernatorii trebuie să stabilească o prezență copleșitoare până la stingerea violențelor “, a declarat Trump.

“Dacă un oraș sau stat refuză să ia măsurile necesare pentru apărarea vieții și a proprietăților rezidenților lor, atunci voi desfășura armata Statelor Unite și voi rezolva rapid problema pentru ei”, a spus președintele, potrivit CNBC. 

În timp ce preşedintele făcea declaraţii în grădina Casei Albe, care avea aerul unei tabere fortificate, poliţia trăgea cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii adunaţi în faţa complexului prezidenţial. Obiectivul poliţiştilor era acela de a elibera spaţiul ce duce spre Biserica Sfântul Ioan, o clădire emblematică din apropiere degradată duminică seara şi unde preşedintele american s-a deplasat pe jos, înconjurat de membri ai cabinetului său, pentru a face o poză cu o Biblie în mână.

Trump a încetat să mai invoce Legea Insurecției, o lege arhaică din 1807 care i-ar permite să desfășoare activ  trupe americane  pentru a răspunde protestelor din orașele din toată țara. “În acest moment, președintele nu a adoptat Legea Insurecției”, a declarat pentru CNBC un înalt oficial al Departamentului Apărării.

În timpul discursului său, Trump a spus că întreprinde „acțiuni rapide și decisive pentru protejarea marii noastre capitale, Washington DC”, adăugând: „Ceea ce s-a întâmplat în acest oraș azi-noapte a fost o dizgrație totală. În timp ce vorbim, trimit mii și mii de soldați puternic înarmați, personal militar și ofițeri pentru a opri revoltele, jafurile, vandalismul, atentatele și distrugerea proprietăților”.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022