Update articol:

Davos: Preşedintele Xi din China solicită unitate în primele declaraţii din epoca Biden și avertizează împotriva „izolării arogante”

Xi Jinping, preşedintele Chinei Xi Jinping, preşedintele Chinei

Președintele chinez Xi Jinping a îndemnat luni comunitatea internațională să-și pună diferendele la o parte, avertizând că istoria a arătat că țările care aleg să meargă singure „vor eșua întotdeauna”, potrivit CNBC.

Vorbind prin videoconferință la Forumul Economic Mondial anual de la Davos, Xi a discutat despre provocările globale, cum ar fi pandemia de coronavirus și situația de urgență climatică.

„Pe măsură ce facem față crizei actuale și ne străduim să facem o zi mai bună pentru toată lumea, trebuie să rămânem uniți și să lucrăm împreună”, a spus el.

„Ni s-a arătat de nenumărate ori că să-l sărăceşti pe aproapele tău, să mergi singur și să te strecori într-o izolare arogantă va eșua întotdeauna. Să ne unim cu toții mâinile și să lăsăm multilateralismul să ne lumineze drumul către o comunitate cu un viitor comun pentru omenire ”, a adăugat Xi, conform comentariilor traduse.

Comentariile vin la mai puțin de o săptămână după învestirea președintelui Joe Biden în SUA, iar analiştii externi monitorizează îndeaproape modul în care o schimbare a conducerii SUA poate avea un impact asupra relațiilor diplomatice tensionate dintre SUA şi China.

Se așteaptă ca Biden să mențină presiunea asupra Beijingului în legătură cu o gamă largă de probleme, inclusiv drepturile omului, politica comercială, disputele teritoriale și întrebările legate de răspunsul inițial al Chinei la pandemia de coronavirus.

„Confruntarea ne va conduce la un punct mort”

Vorbind la Forum pentru prima dată din 2017, Xi a promovat din nou o abordare multilaterală a afacerilor internaționale.

„A construi cercuri mici sau a începe un nou război rece, a respinge, amenința sau intimida pe alții, a impune în mod voit decuplarea, întreruperea aprovizionării sau sancțiuni și a crea izolare sau înstrăinare, toate acestea vor împinge lumea doar în diviziune și chiar în confruntare”, a spus Xi , fără a numi o altă națiune sau șef de stat.

„Nu putem face față provocărilor comune într-o lume divizată, iar confruntarea ne va conduce la un punct mort”.

Relația dintre China și SUA s-a deteriorat semnificativ în ultimii ani. Fostul președinte american Donald Trump a căutat să urmeze o abordare „America First” a politicii externe și s-a ciocnit frecvent cu o Chină din ce în ce mai hotărâtă.

Biden a încercat deja să anuleze unele dintre politicile predecesorului său, semnând un ordin executiv în prima zi în funcție pentru a se reînscrie în acordul climatic de la Paris și a reveni la Organizația Mondială a Sănătății.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (07/06/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (07/06/2023)

Incasare suma din diminuare capital social Recyplat Limited

AAGES S.A. (AAG) (07/06/2023)

Hotarari CA din 07.06.2023

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (07/06/2023)

Completare ordine de zi AGA E si AGA O 03/04.07.2023