Update articol:
Trezoreria SUA a anunţat că va ridica sancţiunile impuse companiilor aparţinând miliardarului rus Oleg Deripaska

Reuters: Preţul aluminiului – la cea mai redusă valoare din ultimele 16 luni

https://www.investing.com/commodities/aluminum https://www.investing.com/commodities/aluminum

Preţul aluminiului a scăzut, azi, la Londra, la cea mai redusă valoare din ultimele 16 luni, după ce Trezoreria SUA a anunţat că va ridica sancţiunile impuse companiilor aparţinând miliardarului rus Oleg Deripaska, inclusiv cele care vizau producătorul de aluminiu Rusal şi firma mamă En+, potrivit Reuters. Acţiunile Rusal au crescut cu până la 26,8%, joi, atingând cel mai ridicat nivel de după luna aprilie, când au fost anunţate sancţiunile.

Majoritatea metalelor denominate în dolari, inclusiv cuprul, au fost tranzacționare în scădere astăzi,  după ce Rezerva Federală a Statelor Unite a ridicat aseară ratele dobânzilor pentru a patra oară în acest an. Conform Reuters, ratele superioare ale dobânzilor tind să împingă în scădere prețurile materiilor prime, deoarece înseamnă costuri mai ridicate ale împrumuturilor, ceea ce poate reduce activitatea economică și consumul.

Pe de altă parte, acţiunile Rusal, al doilea mare producător mondial de aluminiu, au atins cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni. În luna aprilie a acestui an, Trezoreria SUA a impus sancţiuni împotriva lui Deripaska, Rusal, En+ şi a altor companii la care miliardarul rus deţine acţiuni, citând “acţiunile maligne” ale Rusiei, ceea ce a provocat turbulenţe pe piaţa mondială a aluminiului.

Însă după lobbyul guvernelor europene, Washingtonul a decis să amâne punerea în aplicare a sancţiunilor şi a demarat discuţiile cu echipa lui Deripaska cu privire la eliminarea firmelor Rusal şi En+ de pe lista companiilor sancţionate. În schimb, Deripaska va fi vizat în continuare de sancţiunile americane.

Oleg Deripaska va rămâne sub sancțiunile impuse în aprilie, a spus Trezoreria. Cu toate acestea, cele trei companii Deripaska – Rusal, En + și firma de energie electrică EuroSibEnergo – au fost de acord cu restructurarea, inclusiv cu reducerea participației lui Deripaska.

“Aceste companii s-au angajat să reducă în mod semnificativ participaţia deţinută de Deripaska precum şi controlul exercitat de acesta”, a informat miercuri Trezoreria SUA într-un comunicat de presă, precizând că sancţiunile vor fi ridicate în decurs de o lună. Astfel, conform acordului convenit de Oleg Deripaska cu Trezoreria SUA, oligarhul rus îşi va reduce participaţia la En+ şi Rusal până sub pragul de 50%. În plus, consiliile de administraţie ale En+ şi Rusal vor fi restructurate astfel că jumătate din boardul En+ va fi compus din cetăţeni americani sau britanici, în timp ce actualul preşedinte al consiliului de administraţie va demisiona din funcţie.

Grupul Rusal, al doilea mare producător mondial de aluminiu după grupul chinez Hongqiao, a salutat decizia autorităţilor americane şi a anunţat că va continua să facă tot ceea ce este necesar pentru a reveni la condiţii normale de lucru.

La rândul său, bursa londoneză London Metal Exchange a anunţat că va elimina suspendarea de la tranzacţionare impusă aluminiului produs de Rusal, după ce sancţiunile americane vor fi ridicate.

 

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (09/04/2021)

Raport voluntar privind tranzactiile cu partile afiliate in 2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/04/2021)

Solicitare a actionarului majoritar privind sedinta AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (09/04/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGOA 26(27).04.2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (09/04/2021)

Preluare administrare ETF BET Tradeville de catre SAI Patria Asset Management SA

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021