Update articol:

Prețul aurului va atinge 2.200 de dolari; supraperformanță „dramatică” așteaptă argintul în 2024 – UBS

pixabay.com pixabay.com

Se preconizează că aurul și argintul vor crește în continuare în 2024, pe baza așteptărilor că Rezerva Federală a SUA va începe să reducă ratele dobânzilor, prognozează UBS.

„Ne așteptăm ca aurul să fie împins mai sus de o relaxare a Fed. De asemenea, acest lucru vine cu un dolar mai slab”, a declarat Joni Teves, strategul de metale prețioase al băncii de investiții, care se așteaptă ca metalul să ajungă la 2.200 de dolari pe uncie până la sfârșitul anului, potrivit CNBC.

Prețurile aurului tind să aibă o relație inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atrăgător în comparație cu investițiile alternative, cum ar fi obligațiunile, care ar genera randamente mai slabe într-un mediu cu dobândă scăzută.

La rândul lor, ratele mai scăzute slăbesc dolarul, făcând aurul mai ieftin pentru cumpărătorii internaționali, stimulând cererea.

Deși există încă multă incertitudine cu privire la momentul și amploarea reducerilor de rate, UBS și-a menținut așteptările ca Rezerva Federală să relaxeze politica. Săptămâna trecută, Fed și-a anunțat decizia de a lăsa ratele neschimbate în ianuarie, pe lângă faptul că a anulat speranțele de reducere a ratelor în martie.

Atractia faţă de aur ca un bun refugiu a crescut de când a început războiul Israelului cu Hamas pe 7 octombrie, ceea ce a contribuit la creșterea prețului aurului la un maxim istoric de 2.100 de dolari uncia luna trecută.

„Credem că investitorii vor începe să facă alocări pentru aur într-un mediu în care există multă incertitudine macro [și] riscuri geopolitice”, a spus Teves.

Perspectivele pentru argint, „vărul mai sărac” al aurului, sunt, de asemenea, optimiste, argintul fiind pe cale să „strălucească cu adevărat”.

Argintul nu este la fel de comun ca paradis geopolitic și de siguranță în comparație cu aurul, ceea ce explică parțial de ce a avut performanțe slabe în ultimii ani, a spus strategul.

„Într-un scenariu în care Fed relaxează dobânzile, credem că argintul se poate descurca foarte bine. Tinde să depășească aurul”, a spus Teves. „Argintul a avut performanțe slabe cu aurul destul de mult. Deci sunt multe de făcut și cred că mișcarea ar putea fi destul de dramatică”, a adăugat ea.

Performanța argintului este strâns legată de sănătatea economiei generale datorită aplicațiilor sale industriale largi. Metalul prețios este de obicei încorporat în producția de automobile, panouri solare, bijuterii și electronice.

Ultima tranzacție cu aur a fost de 2.052 USD pe uncie, în timp ce argintul a fost cotat la 22,69 USD pe uncie.

BVB | Știri BVB