Update articol:
NOU ORDIN ANRM 

Preţul de referinţă pentru ţiţei va fluctua în funcţie valoarea ţiţeiului Brent la Bursa de la Londra

ANRM previzionează că, pentru anul 2018, va încasa, din modificarea metodei de calcul pentru prețul de referință la gaze, redevenţe de circa 200 milioane de euro. ANRM previzionează că, pentru anul 2018, va încasa, din modificarea metodei de calcul pentru prețul de referință la gaze, redevenţe de circa 200 milioane de euro.

Preţul de referinţă pentru ţiţeiurile extrase în România, stabilit acum printr-un Ordin al ANRM, va fluctua în funcţie valoarea ţiţeiului Brent la Bursa de la Londra. Preţul mediu al ţiţeiului Brent a fost, în 2018, de 70 de dolari barilul.

Gigi Dragomir, preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), a semnat, la jumătatea aceste luni (13 februarie), Ordinul ANRM privind aprobarea metodologiei de stabilire a preţului de referinţă pentru ţiţeiurile extrase în România. Respectiva metodologie a fost elaborată de ANRM şi este fundamentată, în concordanţă cu criteriile acceptate pe piaţa internaţională a petrolului, pe rezultatele studiilor efectuate sau contractate cu institute de specialitate din ţară (UPG Ploieşti).

Potrivit noului ordin, producătorii de petrol din România vor plăti redevenţe cuprinse între 3,5% şi 13,5%, în funcţie de cantitatea extrasă, la un preţ de referinţă modificat.

Compania Petrom va fi afectată de aceste modificări, având o producţie semnificativă în România.

Oficialii ANRM susţin că, după schimbarea metodei de calcul al preţului de referinţă la ţiţei, nu ar trebui să vedem creşteri de preţuri la benzină. Aceştia ne-au spus: ”Prin acest ordin, vrem să corelăm preţul de la noi cu preţul la ţiţei pe pieţele internaţionale.  Nu există motive pentru creşterea preţului la benzină, în condiţiile modificării preţului de referinţă la ţiţei, dacă Autoritatea de Concurenţă îşi face treaba. Marja de profit din downstream este mai mult decât asiguratoare pentru noul preţ de referinţă”.

Oficialii ANRM susţin că la noul preţ de referinţă sunt luate în calcul 8 clase noi de ţiţei brut extras în România de către titularii acordurilor petroliere, în funcţie de caracteristicile fizico-chimice (densitate, grad de aciditate, diferenţial conţinut de sulf).

Se consideră ţiţei de referinţă, cu caracteristici fizico-chimice şi condiţii de calitate şi de piaţă asemănătoare tipurilor de ţiţei din producţia internă, sortimentul Brent, potrivit Ordinului ANRM.

Preţurile de referinţă ale claselor de ţiţei brut extrase în România, la punctele de măsurare a producţiei brute de petrol, se stabilesc lunar, ca medie aritmetică a cotaţiei ţiţeiului de referinţă pentru luna anterioară lunii pentru care preţul este valabil. Aceste preţuri se corectează cu un diferenţial API, care ţine cont de densitate, cantitatea de sulf şi gradul de aciditate.

Până acum, redevenţa era calculată pe baza calităţii ţiţeiului din 14 sortimente de petrol extras din România, gen nafta, jet kerosene, LPG. ANRM considera ţiţei de referinţă, cu caracteristici fizico-chimice şi condiţii de calitate şi de piaţă asemănătoare tipurilor de ţiţei din producţia internă, sortimentul Suez-Blend.
Preţurile de referinţă ale tipurilor de ţiţei brut extrase în România, la punctele de măsurare a producţiei brute de petrol, se stabileau lunar, ca medie aritmetică a cotaţiei ţiţeiului de referinţă pe Piaţa mediteraneană pentru 12 săptămâni consecutive, anterioare lunii pentru care preţul este valabil. Preţurile de referinţă se corectau cu diferenţa dintre valoarea produselor obţinute prin prelucrarea acestor tipuri de ţiţei şi valoarea produselor obţinute din rafinarea ţiţeiului de referinţă şi cu diferenţa dintre costul transportului pentru o tonă metrică pentru ţiţeiul din producţia internă şi costul transportului pentru o tonă metrică pentru ţiţeiul de referinţă.

Schimbarea metodei de calcul pentru prețul de referință la țiței, în funcție de care se plătesc redevențele, vine după ce ANRM a dispus modificarea metodei de calcul pentru prețul de referință la gaze la începutul anului trecut, astfel încât acesta să fie legat de cotațiile de pe bursa din Austria. Schimbarea era solicitată, de ani de zile, de Curtea de Conturi, prețul de referință la gaze nemaifiind actualizat din 2008. Măsura a fost aspru criticată de producători, care ar fi dorit ca prețul să fie legat de cotațiile de pe bursa locală.

Ca și la gaze, redevențele la țiței se stabilesc la prețul mai mare dintre cotația de vânzare sau prețul de referință, care este calculat lunar și comunicat de ANRM. În prezent, acesta este între 1840 și 2188 lei/tonă, pe diverse tipuri de petrol, în funcție de caracteristicile țițeiului. În momentul de faţă, redevenţa la petrolul extras din România este cuprinsă între 3,5% şi 13,5% din preţul realizat, în fucţie de puterea zăcâmântului.
Actualizarea prețului de referință la gaze, la începutul anului trecut, a dus la creşterea cu 50% a veniturilor ANRM, faţă de 2017.

BVB | Știri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (05/12/2024)

Notificare Tradeville - indice alocare pentru oferta publica de cumparare actiuni ELECTROAPARATAJ

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE) (05/12/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni