Update articol:

Prețul gazului în Europa a crescut cu 12%, ajungând aproape la 1.950 USD per 1.000 de metri cubi (TASS)

gaze
  • În ziua precedentă, Nord Stream AG a anunțat că a fost înregistrată o cădere de presiune la ambele linii ale gazoductului Nord Stream 1, cauzele fiind în cercetare

Prețul gazului în Europa a crescut cu 12%, ajungând la aproape 1.950 de dolari la 1.000 de metri cubi în timpul tranzacțiilor de marți, potrivit datelor furnizate de ICE din Londra, citate de Tass.

Prețul futures pe gaz pentru livrarea în octombrie la hub-ul TTF din Olanda  a crescut la 1.938 USD per 1.000 de metri cubi, sau 194.745 euro pe MWh (pe baza cursului de schimb actual al euro față de dolar, prețurile la ICE sunt în euro pe MWh).

În ziua precedentă, Nord Stream AG a declarat că s-a înregistrat o cădere de presiune la ambele linii ale gazoductului Nord Stream 1, cauzele fiind cercetate. Anterior, o problemă similară, cu o scădere bruscă a presiunii, a fost raportată la o altă conductă de export, Nord Stream 2. Incidentul a avut loc în noaptea de luni în zona economică exclusivă daneză de la sud-est de insula Bornholm. Ulterior, Autoritatea Maritimă Daneză a raportat scurgeri de gaze nu departe de Bornholm în zonele în care se află Nord Stream 1 și Nord Stream 2.

Nord Stream AG a declarat că pagubele care au avut loc într-o singură zi simultan la trei linii de conducte offshore Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au fost fără precedent, timpul de recuperare fiind imposibil de estimat până acum.

Kremlin: Sabotajul nu poate fi exclus drept cauză a avarierii gazoductului Nord Stream