Update articol:

Preţul petrolului a crescut pe fondul introducerii vaccinurilor şi al exploziei la un tanc petrolier din Arabia Saudită

Sursa Pixabay

Cotaţia barilului de petrol a crescut luni, ţiţeiul Brent trecând pragul de 50 de dolari pe baril, pe fondul speranţelor că introducerea vaccinurilor pentru Covid va stimula cererea globală de combustibili, în timp ce explozia la un tanc petrolier din Arabia Saudită a provocat îngrijorări cu privire la stabilitatea în regiune, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cotaţia futures pentru barilul de ţiţei Brent, cu livrare în luna februarie, a crescut luni dimineaţa cu 0,8%, până la 50,35 dolari per baril, în timp ce cotaţia futures la petrolul U.S. West Texas Intermediate cu livrare în luna februarie a crescut cu 1,1% peste pragul de 47 de dolari.

Preţul petrolului este în creştere pentru a şasea săptămână consecutiv, cea mai lungă perioadă de creştere înregistrată după luna iunie.

SUA au demarat campania de vaccinare împotriva COVID-19, ceea ce a alimentat speranţele că restricţiile impuse în contextul pandemiei ar putea fi ridicate în curând, ceea ce ar putea stimula cererea celui mai mare consumator mondial de petrol.

“Introducerea vaccinului va avea un efect pozitiv asupra combustibililor rutieri şi eventual asupra cererii de combustibili pentru avioane”, spune Stephen Innes, analist şef la Axi.

  • Explozie provocată din ”exterior” la bordul unui petrolier în largul Arabiei Saudite

O explozie, provocată din ”exterior”, a afectat un petrolier în largul oraşului-port Jeddah din Arabia Saudită, a declarat luni proprietarul singaporez al navei, transmite France Presse.

Petrolierul “BW Rhine a fost lovit din exterior când descărca în Jeddah … provocând o explozie şi un incendiu la bord”, a relevat armatorul din Singapore, Hafnia, într-un comunicat, fără a oferi detalii suplimentare.

Autorităţile saudite nu au confirmat imediat această explozie care, potrivit Biroului pentru Operaţiuni de Comerţ Maritim al Regatului Unit (UKMTO), a avut loc duminică în largul Jeddah, port important la Marea Roşie şi centru de distribuţie pentru gigantul petrolier saudit Aramco.

Luna trecută, o explozie a zguduit un petrolier grec în portul Al-Shuqaiq din sudul Arabiei Saudite. Coaliţia militară condusă de Riad care intervine în Yemen în război împotriva rebelilor houthi le atribuise acestora din urmă responsabilitatea acestui act.

Dryad Global, o companie de supraveghere marină cu sediul în Londra, a raportat explozia de duminică, spunând că aceasta a afectat un petrolier “la punctul principal de ancorare” din portul Aramco din Jeddah.

Explozia este raportată în timp ce rebelii houthi, susţinuţi de Iran, intensifică atacurile asupra Arabiei Saudite vecine, ca represalii pentru campania militară din Yemen.

Luna trecută, rebelii au spus că au lovit cu o rachetă o uzină operată de Aramco în Jeddah. Compania de stat saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a informat că lovitura a străpuns un rezervor de petrol, provocând o explozie şi un incendiu.

Aceste atacuri subliniază vulnerabilitatea infrastructurii petroliere de miliarde de dolari a Arabiei Saudite, scrie AFP.

Riadul a acuzat în mod repetat Teheranul că a furnizat arme sofisticate rebelilor houthi, ceea ce Iranul neagă.

Conflictul din Yemen s-a soldat cu zeci de mii de morţi din 2014 şi a provocat, potrivit ONU, cea mai gravă criză umanitară în curs din lume.

Investitorii aşteaptă acum cele două reuniuni ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol şi aliaţilor săi, un grup denumit OPEC+. Reuniunea comitetului ministerial de monitorizare va avea loc în data de 16 decembrie, urmată de reuniunea OPEC+ din data de 4 ianuarie când va fi analizată situaţia de pe piaţă după ce la ultima reuniune s-a decis să fie limitată creşterea producţiei la 500.000 de barili pe zi începând cu anul următor.

 

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (28/11/2022)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 21-25.11.2022

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (28/11/2022)

Convocare reuniune Consiliu de Administratie 7 decembrie 2022

MedLife S.A. (M) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 -25 noiembrie 2022

TERAPLAST SA (TRP) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 - 25 noiembrie 2022