Energie

Preţul petrolului a scăzut cu 12%, fiind cea mai proasta zi din noiembrie

Prețurile petrolului au scăzut miercuri într-o mișcare bruscă, pe fondul întreruperilor de aprovizionare cauzate de invazia Rusiei în Ucraina, potrivit CNBC.

Țițeiul WTI a scăzut cu peste 12%, sau 15 dolari, pentru a ajunge la 108,7 dolari pe baril, înregistrând cea mai proastă zi din 26 noiembrie. La începutul acestei săptămâni, WTI a depășit pentru scurt timp 130 de dolari pe baril – un maxim din ultimii 13 ani – în timpul tensiunilor geopolitice escaladate.

Țițeiul Brent, punctul de referință internațional, a scăzut cu 13%, sau 16,8 dolari, până la 111,1 dolari, fiind cea mai mare scădere de o zi din aprilie 2020. Brent tocmai a atins luni 139 de dolari, cel mai mare preţ din 2008.

Mișcarea în scădere a petrolului a venit pe fondul indicațiilor privind posibilele progrese ale SUA în încurajarea producției de petrol din alte surse. Reuters a anunţat  că Irakul a spus că ar putea crește producția dacă OPEC+ o cere. Secretarul de stat Antony Blinken a semnalat, de asemenea, că Emiratele Arabe Unite vor sprijini creșterea producției de către OPEC+.

Săptămâna trecută, Agenția Internațională pentru Energie a eliberat 60 de milioane de barili de rezerve de petrol pentru a compensa întreruperile aprovizionării în urma invaziei Rusiei, iar agenția a numit mișcarea „un răspuns inițial” și a spus că ar putea fi eliberați mai mulți barili dacă este necesar.

Cu toate acestea, prețurile petrolului au crescut luna aceasta, țițeiul WTI a crescut cu aproximativ 15%, deoarece Rusia, al doilea cel mai mare exportator de țiței din lume, a invadat Ucraina.

„Lumea lucrează împreună pentru a face față creșterii prețurilor petrolului și asta a adus un preţ maxim pe termen scurt pentru țiței”, a declarat Ed Moya, analist senior de piață la Oanda, într-o notă.

Regatul Unit și-a anunțat propriile restricții privind cumpărarea importurilor de petrol rusești, spunând că va elimina treptat importurile țării până la sfârșitul anului. Uniunea Europeană a dezvăluit, de asemenea, un plan de renunțare la combustibilii fosili ruși.

View Comments

Articole recente

Acord comercial UE-SUA: Trump “a mâncat-o la micul dejun pe preşedinta Comisiei Europene”, consideră Viktor Orban

Acordul comercial UE-SUA nu este un acord, ci preşedintele american Donald Trump "a mâncat-o la…

1 minut ago

Forţele armate germane se pregătesc să dezvolte drone de luptă cu rază lungă de acţiune

Forţele armate germane se pregătesc să dezvolte drone de luptă cu rază lungă de acţiune,…

10 minute ago

Gaza: Israelul afirmă că duminică a fost distribuit ajutorul umanitar transportat de 120 de camioane

Cogat, organism al Ministerului Apărării israelian, a anunţat luni că duminică ONU şi alte organizaţii…

21 de minute ago

Ministerul Finanțelor impune eficientizarea activității instituționale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică și analize lunare

Ministrul Finanţelor impune eficientizarea activităţii instituţionale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică şi analize…

o oră ago

Donald Trump va avea o întâlnire cu Keir Starmer în Scoţia, situaţia din Gaza şi relaţiile comerciale pe agendă

Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…

2 ore ago

Comerţ: Acordul UE-SUA aduce o stabilitate temporară, dar rămâne dezechilibrat, atenţionează Parisul

Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More