Update articol:

Preţul petrolului a scăzut cu 12%, fiind cea mai proasta zi din noiembrie

Prețurile petrolului au scăzut miercuri într-o mișcare bruscă, pe fondul întreruperilor de aprovizionare cauzate de invazia Rusiei în Ucraina, potrivit CNBC.

Țițeiul WTI a scăzut cu peste 12%, sau 15 dolari, pentru a ajunge la 108,7 dolari pe baril, înregistrând cea mai proastă zi din 26 noiembrie. La începutul acestei săptămâni, WTI a depășit pentru scurt timp 130 de dolari pe baril – un maxim din ultimii 13 ani – în timpul tensiunilor geopolitice escaladate.

Țițeiul Brent, punctul de referință internațional, a scăzut cu 13%, sau 16,8 dolari, până la 111,1 dolari, fiind cea mai mare scădere de o zi din aprilie 2020. Brent tocmai a atins luni 139 de dolari, cel mai mare preţ din 2008.

Mișcarea în scădere a petrolului a venit pe fondul indicațiilor privind posibilele progrese ale SUA în încurajarea producției de petrol din alte surse. Reuters a anunţat  că Irakul a spus că ar putea crește producția dacă OPEC+ o cere. Secretarul de stat Antony Blinken a semnalat, de asemenea, că Emiratele Arabe Unite vor sprijini creșterea producției de către OPEC+.

Săptămâna trecută, Agenția Internațională pentru Energie a eliberat 60 de milioane de barili de rezerve de petrol pentru a compensa întreruperile aprovizionării în urma invaziei Rusiei, iar agenția a numit mișcarea „un răspuns inițial” și a spus că ar putea fi eliberați mai mulți barili dacă este necesar.

Cu toate acestea, prețurile petrolului au crescut luna aceasta, țițeiul WTI a crescut cu aproximativ 15%, deoarece Rusia, al doilea cel mai mare exportator de țiței din lume, a invadat Ucraina.

„Lumea lucrează împreună pentru a face față creșterii prețurilor petrolului și asta a adus un preţ maxim pe termen scurt pentru țiței”, a declarat Ed Moya, analist senior de piață la Oanda, într-o notă.

Regatul Unit și-a anunțat propriile restricții privind cumpărarea importurilor de petrol rusești, spunând că va elimina treptat importurile țării până la sfârșitul anului. Uniunea Europeană a dezvăluit, de asemenea, un plan de renunțare la combustibilii fosili ruși.

BVB | Știri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (30/01/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23 ianuarie - 27 ianuarie 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023