Update articol:

Prețurile alimentelor în România – la 66% din media Uniunii Europene

România are cele mai reduse prețuri la alimente față de media europeană, potrivit Eurostat.

Instituția  a arătat că prețurile pentru bunuri alimentare și băuturi nealcoolice din România au reprezentat 66% din media Uniunii Europene, în 2018.

Anul trecut, nivelul prețului unui coș comparabil de alimente și băuturi nealcoolice în Uniunea Europeană (UE) a fost de două ori mai mare în cel mai scump stat membru decât în ​​cel mai ieftin.

Danemarca a avut cel mai înalt nivel de preț pentru băuturile alimentare și nealcoolice din UE în 2018, la 130% față de media UE, urmată de Luxemburg și Austria (ambele 125%), Irlanda și Finlanda (ambele 120%) și Suedia
(117%). La capătul opus al scalei, cele mai scăzute niveluri ale prețurilor au fost observate în România (66%), Polonia (69%), Bulgaria (76%), Lituania (82%), Cehia (84%) și Ungaria (85%).

Pentru pâine și cereale, nivelul prețurilor a variat de la 54% din media UE, în România, la 152% în Danemarca; pentru carne –  de la 63%, în Polonia și România, până la 146%, în Austria; pentru lapte, brânză și ouă – de la 71%, în Polonia, până la 136%, în Cipru.
Cele mai mici niveluri de prețuri pentru băuturile alcoolice au fost înregistrate în Bulgaria și România (74% din media UE), cât și în Ungaria (77%), iar cele mai mari în Finlanda (182%), Irlanda (177%) și Suedia (152%).
Pentru tutun, nivelurile prețurilor au fost de patru ori mai mari în cel mai scump stat membru decât în ​​cel mai ieftine. Prețurile cele mai scăzute au fost observate în Bulgaria (49% din media UE), Polonia (60%) și Croația (62%), iar cele mai ridicate în Regatul Unit (204%), Irlanda (201%) și Franța (141%).

BVB | Știri BVB