România are cele mai reduse prețuri la alimente față de media europeană, potrivit Eurostat.
Instituția a arătat că prețurile pentru bunuri alimentare și băuturi nealcoolice din România au reprezentat 66% din media Uniunii Europene, în 2018.
Anul trecut, nivelul prețului unui coș comparabil de alimente și băuturi nealcoolice în Uniunea Europeană (UE) a fost de două ori mai mare în cel mai scump stat membru decât în cel mai ieftin.
Danemarca a avut cel mai înalt nivel de preț pentru băuturile alimentare și nealcoolice din UE în 2018, la 130% față de media UE, urmată de Luxemburg și Austria (ambele 125%), Irlanda și Finlanda (ambele 120%) și Suedia
(117%). La capătul opus al scalei, cele mai scăzute niveluri ale prețurilor au fost observate în România (66%), Polonia (69%), Bulgaria (76%), Lituania (82%), Cehia (84%) și Ungaria (85%).
Pentru pâine și cereale, nivelul prețurilor a variat de la 54% din media UE, în România, la 152% în Danemarca; pentru carne – de la 63%, în Polonia și România, până la 146%, în Austria; pentru lapte, brânză și ouă – de la 71%, în Polonia, până la 136%, în Cipru.
Cele mai mici niveluri de prețuri pentru băuturile alcoolice au fost înregistrate în Bulgaria și România (74% din media UE), cât și în Ungaria (77%), iar cele mai mari în Finlanda (182%), Irlanda (177%) și Suedia (152%).
Pentru tutun, nivelurile prețurilor au fost de patru ori mai mari în cel mai scump stat membru decât în cel mai ieftine. Prețurile cele mai scăzute au fost observate în Bulgaria (49% din media UE), Polonia (60%) și Croația (62%), iar cele mai ridicate în Regatul Unit (204%), Irlanda (201%) și Franța (141%).