Update articol:

Prețurile gazelor cresc din nou în Europa, unii proprietari de IMM-uri fiind „îngroziți” pentru viitor

gaze
  • Prețul gazului pentru o lună la hub-ul olandez TTF, un etalon european pentru tranzacționarea gazelor naturale, a fost miercuri cu aproximativ 5% mai mare, la ora 13:00, ora Londrei.

  • Între timp, prețurile pentru ziua următoare la National Balancing Point, punctul de referință al Regatului Unit pentru tranzacționarea gazelor naturale, au crescut cu peste 10%.

  • Mai multe întreprinderi mici și mijlocii din Marea Britanie au declarat miercuri pentru CNBC că facturi mai mari la energie ar da o nouă lovitură companiilor deja aflate în dificultate.

 

Europa se confruntă cu o volatilitate continuă pe piețele sale angro de gaze, ceea ce provoacă îngrijorări în întreaga regiune că o criză energetică este pe cale să se agraveze, scrie CNBC.

Prețul gazului pentru o lună la hub-ul olandez TTF, un etalon european pentru tranzacționarea gazelor naturale, a fost miercuri cu aproximativ 5% mai mare până la ora 13:00, ora Londrei, prețul ajungând la 93,3 euro pe megawat-oră. Contractele pentru livrarea în martie și aprilie au crescut, de asemenea, miercuri cu 5%, potrivit Intercontinental Exchange din New York.

Între timp, prețul european pentru ziua următoare a crescut la 94 de euro pe megawat-oră, potrivit datelor Reuters. Deși este departe de vârful de aproximativ 182,3 euro observat în decembrie, activitatea de miercuri a marcat încă o creștere semnificativă a prețurilor de la sfârșitul anului 2021, când prețurile au scăzut sub 70 de euro pe megawat-oră.

De asemenea, miercuri, prețurile germane ale energiei de bază pentru ziua următoare au crescut cu peste 50%, în timp ce echivalentele lor franceze au crescut cu 17% la începutul tranzacțiilor, potrivit Reuters.

Aceasta vine după ce prețurile de referință ale gazelor europene au crescut cu 30% marți, pe fondul îngrijorărilor legate de o iarnă rece, stocurile scăzute de gaze și Rusia restrânge aprovizionarea Europei.

Pe parcursul anului 2021, prețurile angro la gaze în Europa au crescut cu peste 400%, stabilind noi recorduri.

La mila Rusiei?

Ole Hansen, șeful strategiei de mărfuri la Saxo Bank, a declarat pentru CNBC că prețurile gazelor din UE și Marea Britanie au rămas la cheremul vremii, ritmului livrărilor și Rusiei.

„În ianuarie, prețul gazului și-a reluat ascensiunea, din nou cu perspectiva unei vremi mai reci care va determina o cerere crescută de încălzire și aprovizionare foarte, foarte scăzută din Rusia, în special prin două conducte importante prin Polonia și Ucraina”, a adăugat Hansen. „Este greu de spus dacă Rusia menține în mod deliberat livrările din cauza întârzierilor aprobării conductei Nord Stream 2 și a crizei la granița cu Ucraina. Dar evidențiază politicile eșuate de energie și stocare în Europa și Regatul Unit, ceea ce a lăsat regiunea foarte dependentă de importurile de gaze, mai ales având în vedere nivelul încă nesigur de generare de energie din surse regenerabile.”

Contractele de gaze naturale pentru o lună în Regatul Unit au crescut cu aproape 6% miercuri, contractele pentru livrarea în aprilie crescând cu peste 7%.

Între timp, prețurile pentru ziua următoare la National Balancing Point, punctul de referință al Regatului Unit pentru tranzacționarea gazelor naturale, au crescut cu mai mult de 10%.

Regatul Unit se bazează în special pe gazul natural ca sursă de energie, cu peste 22 de milioane de gospodării conectate la rețeaua de gaze a țării. Cea mai mare sursă unică de gaz a Marii Britanii este platoul continental al Marii Britanii, care a reprezentat aproximativ 48% din totalul ofertei în 2020. Cu toate acestea, UCS este o sursă matură, ceea ce înseamnă că trebuie completată cu gaz importat de pe piețele internaționale.

Prețuri „înspăimântătoare” pentru companiile din Marea Britanie

Regatul Unit are limite cu privire la cât de mult pot furnizorii să taxeze consumatorii pentru energie, cu plafoane de preț revizuite de guvern la fiecare șase luni. Următoarea revizuire va avea loc în februarie.

Vorbind la o conferință de presă de marți, prim-ministrul Boris Johnson a spus că guvernul „nu exclude” măsuri precum reducerile de taxe pentru a menține stabil prețurile energiei, deși a pus sub semnul întrebării eficacitatea unei astfel de măsuri.

Energy U.K. a declarat pentru BBC în decembrie că se așteaptă ca facturile la energie din țară să crească cu până la 50% în primăvară. Creșterea costului gazului angro a dus la prăbușirea mai multor furnizori britanici de energie anul trecut.

Mai multe întreprinderi mici și mijlocii din Marea Britanie au declarat miercuri pentru CNBC că facturile mai mari la energie ar da o nouă lovitură companiilor deja în dificultate.

„Sunt cu adevărat îngrozită de creșterea costurilor la energie”, a declarat Gillian Ferguson, proprietarul Twisted Empire Bakes, într-un e-mail. „Furnizorul meu s-a prăbușit recent și [noul nostru furnizor] a sugerat să ne creștem plata lunară cu 90 GBP (122 USD). Sunt un brutar en-gros care lucrează de acasă cu mai multe cuptoare – nu sunt sigur cât timp voi putea continua să suport creșterile.”

Între timp, Craig Bunting, cofondatorul lanțului independent de cafea Bear, a declarat că furnizorii de energie au refuzat să-i reînnoiască contractul de energie, deoarece afacerea lui este în sectorul ospitalității devastat de pandemie, cerându-i să plătească „o sumă stupidă pentru electricitate”.

Lucinda O’Reilly, directorul The International Trade Consultancy, a declarat pentru CNBC: „Rata cu care prețurile la energie vor crește va avea un impact dezastruos asupra producătorilor britanici, care plătesc deja prețuri mult mai mari decât concurenții din Europa și restul lumii.”

„Impactul asupra întreprinderilor mici este deja înfricoșător, mulți dintre noi punând capăt investițiilor, în timp ce majoritatea furnizorilor trimit e-mailuri săptămânale cu creșterea prețurilor”, a adăugat Adam Bamford, CEO al Colega Box.

BVB | Știri BVB

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (07/07/2022)

Solicitare completare ordine de zi AGA 29.07(01.08).2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (07/07/2022)

Raportare detineri sub pragul de 10% din totalul drepturilor de vot

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/07/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021