Update articol:

Prețurile gazelor naturale cresc și ar putea fi cele mai mari din ultimii 13 ani în această iarnă (CNBC)

pretul gazelor pixabay.com
  • Prețurile gazelor naturale au crescut foarte mult și sunt acum cu 99% mai mari faţă de acum un an, din cauza preocupărilor privind oferta și a creșterii cererii.

  • Se așteaptă ca preţul gazului natural să crească în continuare.

  • Creşterea prețurilor va avea impact asupra unor consumatori care îl utilizează pentru încălzire, precum și pentru utilități și a companiilor care îl utilizează în procesele de producție.

Prețurile gazelor naturale s-au dublat anul acesta și se așteaptă să crească în continuare, rezultând facturi mai mari pentru încălzire la iarnă pentru unii consumatori și costuri mai mari pentru serviciile electrice, scrie CNBC.

Gazul natural este abundent în Statele Unite și este ieftin de ani de zile, așa că creșterea prețurilor din acest an este intensă. De asemenea, a ridicat acțiunile companiilor specializate în producția de gaze naturale, cum ar fi EQT, Range Resources, Cabot Oil and Gas și Antero Resources.

Pe piața futures, contractul de gaze naturale pentru luna octombrie a crescut peste 5 USD pe milion de unități termice britanice, sau mmBtus, pentru prima dată din februarie 2014. Pe lângă cererea de energie electrică și încălzire, gazul natural este utilizat în prelucrarea substanțelor chimice, îngrășămintelor, hârtiei și sticlei, printre alte produse.

Prețurile gazelor naturale au fost prinse în propria lor furtună perfectă – aprovizionare mai redusă și cerere în creștere. Prețurile au crescut datorită cererii fără precedent a aerului condiţionat din cauza căldurii, în special în nord-vest. Ca rezultat, mai puțin gaz a fost pus în depozite pentru lunile de iarnă, în timpul perioadei principale de injectare de vară. La asta se adaugă vremea de iarnă, când cererea e mai mare.

„Orice altceva mai apropiat de [sau mai rece decât] deviația standard față de medie ar declanșa probabil o creștere a prețului pentru a provoca distrugerea cererii, cu gaz la peste 10 USD/mmBtu”, notează analiștii Goldman Sachs. Prețurile la gaz au mai fost atât de mari în 2008.

Analiştii spun că gazele naturale sunt strâns legate de economie și că pentru o perioadă lungă de timp prețurile nu au contat. Acum, utilitățile vor plăti mai mult, la fel și unii consumatori care au sisteme de prețuri în timp real. „Puteți vedea cu ușurință cum ajunge la 6 USD și puteți vedea cum ajunge la 8 USD sau la 10 USD”, a spus el. „Orice focar de vreme rece la începutul sezonului va duce la acest lucru.”

Presiunea ascendentă asupra prețurilor la gaz este globală și, din moment ce SUA sunt exportatoare, prețurile din America de Nord sunt acum mai influențate de prețurile de pe alte piețe.

„Am văzut în ultimul an cu pandemia. Am văzut prețurile gazelor naturale în întreaga lume la 2 USD. A fost 2 USD aici în SUA, 2 USD în Europa și 2 USD în Asia ”, a declarat Jack Fusco, CEO al Cheniere Energy, la CNBC. „Pe măsură ce economiile au început să revină, iar țările și companiile din întreaga lume au decis că gazul natural este combustibilul preferat pentru transportul energiei curate, cererea tocmai a crescut.”

Fusco a spus că prețurile pentru același gaz, care este de 5 USD în SUA, sunt acum de 20 USD sau mai mult în Europa și Asia. El a mai spus că compania sa, care exportă gaze naturale lichefiate, are vândută 90% din producția sa în următorii 20 de ani.

Acum, industria SUA suferă, de asemenea, de o producție mai mică din cauza Uraganului Ida, 77,3% din producția din Golful Mexic fiind încă închisă. Potrivit Administrației pentru Informații Energetice, nivelul de gaze din stocarea SUA este cu 7,4% sub media de cinci ani și cu 16,8% sub nivelul de anul trecut în acest moment.

Dinamica creșterii cererii și a stocurilor mai mici a atras investitorii către acțiunile producătorilor de gaze naturale, precum și la Fondul american de gaze naturale ETF.

„Mă uit la situația gazelor naturale. Nivelurile de depozitare sunt mult sub normele istorice ”, a declarat Leon Cooperman, președinte și CEO al Omega Family Office.

Prețurile gazelor naturale sunt în creștere, deoarece Administrația Biden presează pentru o dependență mai mare de energia regenerabilă pe piața energiei electrice. Miercuri, Casa Albă a solicitat ca energia solară să alimenteze aproape jumătate din rețeaua electrică până în 2050. Acum este doar 3% din sursa de alimentare.

Dar gazele naturale vor rămâne probabil un combustibil important pentru anii următori. EIA, în perspectivele sale pe termen scurt, a declarat că gazele naturale ar trebui să furnizeze 35% din producția de energie electrică în 2021 și 34% în 2022. Guvernul a prognozat că prețul mediu al gazului natural în acest an va fi de 4,69 USD pe mmBtus.

EIA a declarat: „Ca urmare a prețurilor mai mari preconizate ale gazelor naturale, ponderea prognozată a producției de energie electrică din cărbune crește de la 20% în 2020 la aproximativ 24% atât în ​​2021, cât și în 2022. Noile adăugiri ale capacității de producere a energiei solare și eoliene sunt compensate oarecum de producția redusă de energie hidroenergetică din acest an, rezultând în ponderea prognozată a tuturor surselor regenerabile de energie din SUA la 20% în medie în 2021, cam la fel ca anul trecut, înainte de a ajunge la 22 % în 2022”.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii