Update articol:

Prețurile industriale la intern, scădere anuală cu aproape 5%

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a fost mai mic în decembrie 2023 cu 0,61% față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. Astfel, s-a consemnat o diminuare în termeni anuali a acestui indice până la -3,39%, în condițiile în care indicele pentru piața internă a scăzut cu -0,71% față de luna precedentă iar pe cea externă s-a înregistrat o diminuare de -0,40%.

De reținut, IPPI intern a coborât mai adânc în domeniul negativ, la cea mai mică valoare din ultimele 12 luni (-4,97%), în timp ce IPPI la livrările externe a revenit pe plus față de aceeași lună a anului trecut, la un nivel apropiat de cel din luna septembrie. Efectul de bază și stabilitatea cursului de schimb au adus influențele determinante.

Una peste alta, s-a menținut per total tendința de scădere față de nivelul din urmă cu 12 luni și perspectiva de a păstra la începutul anului curent această evoluție a prețurilor de profil. Diferența între evoluția la intern și cea de pe piața externă s-a păstrat, pentru a patra lună consecutiv, în favoarea prețurilor interne, adică invers decât se înregistrase până în luna iulie.

În structură, s-a consemnat creșteri față de luna precedentă la două mari grupe industriale, mai pronunțată la bunuri de capital (+0,59%) și mai redusă la bunuri de uz curent (+0,21%). La bunuri de folosință îndelungată, scăderea a fost marginală (-0,10%) iar la bunuri intermediare mai vizibilă (-0,25%), influența principală fiind dată de scăderea din industria energetică (-1,78%).

Față de aceeași lună din anul anterior, situația este net diferită pe grupe de produse, cu creșteri la bunuri de uz curent (+5,89%), bunuri de capital (+4,81%) și bunuri de folosință îndelungată (+3,40%). Totodată, cu scăderi destul de clare în industria energetică (-9,83%) și bunuri intermediare (-4,59%).

În contextul scăderii prețurilor la energie, productivitatea muncii a rămas cantonată în domeniul negativ (-5,2% media pe primele 11 luni ale anului 2023 și -4,5% în noiembrie) după o tentativă de revenire în octombrie (-1,9%). Per total, rezultatele din industrie pe luna noiembrie 2023 s-au situat, în termeni comparabili, sub nivelul din urmă cu opt ani.

Pe ramuri de activitate, majorări mai mari de prețuri față de aceeași lună a anului trecut s-au consemnat la fabricarea produselor farmaceutice (circa +22%), distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor etc.(+18%), repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor (+13%), activități de servicii anexe extracției (+12%), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea băuturilor (ambele cu +9%).

Urmează marochinăria (+8%), alte activități industriale (+7%), tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, producția de autovehicule de transport rutier, fabricarea echipamentelor electrice (cu câte +6%), producția de textile, fabricarea calculatoarelor și cea de mobilă (toate cu +4%).

Reduceri anuale importante de prețuri s-au înregistrat la extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-26%), fabricarea produselor chimice (-18%), extracția cărbunelui (-15%), fabricarea produselor de cocserie și din prelucrarea țițeiului, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie (ambele cu -14%) și industria metalurgică (-11%).

Dan Pălăngean

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu