Ministerul Afacerilor Interne precizează, vineri seara, că, în cazul destructurării rețelei de tip Doppelganger create pentru dezinformarea și manipularea cetățenilor români, a cooperat interinstituțional atât cu ANCOM, cât și cu celelalte autorități publice cu competență în domeniu.
Măsurile de contracarare implică și acțiuni de natură judiciară, se precizează într-un comunicat al MAI, transmis AGERPRES.
‘Pentru stoparea efectelor activităților malițioase au fost derulate activități de raportare a peste 150 de pagini și conturi neautentice, utilizate pentru promovarea de conținut creat cu ajutorul inteligenței artificiale, postat în mod coordonat. În urma analizei preliminare au fost eliminate o parte dintre pagini, care manifestau un comportament de tip spam, iar alte pagini au fost suspendate pe fondul unor suspiciuni de comportament artificial. Această rețea coordonată de pagini și conturi a fost utilizată pentru redirecționarea utilizatorilor către site-uri autohtone cu reclamele malițioase de redirecționare către paginile de internet clonate care impersonau paginile oficiale ale unor instituții publice – Ministerul Sănătății, Guvernul României, televiziuni și agenții de presă (Digi 24, TVR 1, Hotnews, Libertatea), prin preluarea întocmai a elementelor de identitate vizuală a acestora’, arată Ministerul de Interne.
Conform sursei citate, ‘acest mod de operare a permis evitarea mecanismului de moderare al platformei sociale prin evitarea conexiunilor directe cu site-urile malițioase’.
MAI explică și modul în care era pus în aplicare planul pentru profilarea și manipularea percepției audiențelor vulnerabile țintite:
* pasul 1 – paginile false postează masiv conținut emoțional pentru a atrage atenția
* pasul 2 – utilizatorii sunt atrași să acceseze reclame ascunse în site-uri cu titluri senzaționale
* pasul 3 – reclamele sunt administrate de companii suspecte, cu finanțare externă ostilă
* pasul 4 – utilizatorii sunt direcționați către site-uri clonate care seamănă cu cele oficiale, unde sunt expuși la informații false.
‘Protejarea spațiului informațional este o responsabilitate comună. Ministerul Afacerilor Interne îi încurajează pe toți actorii din mass-media, influenceri și cetățeni să contribuie la combaterea dezinformării prin promovarea informațiilor verificate și corecte. Dreptul la libera exprimare este garantat, iar combaterea dezinformării este esențială pentru sănătatea democrației noastre și responsabilitatea fiecăruia dintre noi’, subliniază sursa citată.