Update articol:

Prim-ministrul britanic Boris Johnson, primul lider european sunat de Biden

Boris Johnson

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a discutat la telefon cu Joe Biden, pentru prima dată de la învestirea acestuia în funcţia de preşedinte, şi a anunţat pe Twitter că este nerăbdător să „consolideze îndelunga alianţă” dintre Marea Britanie şi SUA, potrivit news.ro.

Joe Biden şi Kamala Harris au depus miercuri jurământul de învestire în funcţiile de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Statelor Unite. Johnson a spus că învestirea a fost „un pas înainte” pentru SUA.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic, relatează BBC, a declarat că Johnson a salutat decizia preşedintelui de a realătura Statele Unite la Acordul climatic de la Paris şi la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ambele abandonate de predecesorul, Donald Trump.

Prim-ministrul a lăudat acţiunea rapidă a preşedintelui Biden privind abordarea schimbărilor climatice şi angajamentul de a reduce emisiile de carbon până în 2050, a spus purtătorul de cuvânt.

El a adăugat că cei doi lideri şi-au „reluat angajamentul privind alianţa NATO şi valorile noastre comune în promovarea drepturilor omului şi protejarea democraţiei”.

Johnson şi Biden au vorbit despre „beneficiile unui potenţial acord de liber schimb” între Marea Britanie şi SUA, cu Johnson reiterând că intenţionează „să rezolve cât mai curând posibil problemele comerciale existente”.

Din partea Casei Albe, potrivit unui comunicat, Biden „şi-a arătat intenţia de a consolida relaţia specială” dintre SUA şi Marea Britanie şi „de a revitaliza legăturile transatlantice”.

Prim-ministrul şi preşedintele nu s-au întâlnit vreodată în persoană, însă noul lider american a spus odată despre Johnson că este „o clonă din punct de vedere fizic şi emoţional” a lui Donald Trump.

Johnson este primul lider european sunat de Biden. Cei doi vor colabora la următoarele adunări G7, G20 şi COP26.

BVB | Știri BVB

ARMATURA S.A. (ARM) (19/01/2022)

Calendar financiar 2022

ELECTROARGES SA (ELGS) (18/01/2022)

Modificare Ordine de Zi AGEA si AGOA din 31.01/01.02.2022

MECANICA FINA SA (MECE) (18/01/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AQUILA PART PROD COM (AQ) (18/01/2022)

Convocare AGA O & E 23.02.2022