Update articol:

Prime Transaction: Așteptările investitorilor au fost confirmate de rezultatele raportate de emitenți, la nouă luni; producătorii din sectorul energetic sunt vizibil avantajați de contextul economic

Al treilea trimestru al anului a împărțit emitenții în două categorii: cei care au de câștigat și cei care au de suferit de pe urma inflației și a crizei energetice, arată un raport Prime Transaction despre rezultatele financiare raportate de emitenți.

“Acum că avem un tablou complet al rezultatelor, putem spune că așteptările investitorilor, și anume ultimele creșteri ale prețurilor pe care le-am văzut în piață, au fost confirmate de rezultatele raportate. Din sectorul energetic, producătorii sunt vizibil avantajați de contextul economic în care ne aflăm, iar furnizorii învinși de prețurile mari la gaze și electricitate și de legea privind plafonarea.

Vedem o surpiza plăcută în materie de rezultate, din partea sectorului bancar, în special Banca Transilvania, unde cred că există în continuare potențial de dezvoltare într-un mediu inflaționist, cu o traiectorie ascendentă a dobânzii de referință“, ne-a transmis Ștefan ULEIA, Broker la Prime Transation.

Potrivit raportului citat, cele mai bune rezultate au venit de la emitenții care beneficiază de pe urma crizei energetice: “În principal Nuclearelectrica (SNN) și Romgaz (SNG), care produc exact resursele cu cele mai mari creșteri de preț, iar într-o măsură mai mică și OMV Petrom (SNP). Două dintre cele trei bănci mari listate, Banca Transilvania (TLV) și Erste Bank (EBS), au avut la rândul lor rezultate foarte bune, pentru ele fiind vorba de efectul de baza față de 2020 în ceea ce privește costul riscului.

La fel de evident, cele mai slabe rezultate le-au avut emitenții afectați de criza energetică, în principal  Electrică (EL), dar și  Transelectrica (TEL) și Transgaz (TGN), chiar dacă în cazul acestora impactul e mai mult indirect. Lor li s-a alăturat Bursa de Valori București (BVB), care a sacrificat în mod voluntar profitul pentru a înființa Contrapartea Centrală.

Între cele două categorii regăsim MedLife (M) și Teraplast (TRP), ambele cu creșteri mari de venituri înghițite complet de salariile mai mari sau materiile prime mai scumpe, dar și BRD Groupe Societe Generale (BRD), cu o scădere de profit din surse neclare.”

VEZI AICI RAPORTUL PRIME TRANSACTION

BVB | Știri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCAB SA (MCAB) (03/12/2021)

Hotarare AGEA 03.12.2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (03/12/2021)

Tranzactii parti afiliate EFSA - OPCOM

TERAPLAST SA (TRP) (03/12/2021)

Hotarari AGA E 3 decembrie 2021

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014