Update articol:

Prime Transaction: BVB – o piață a dividendelor semnificative și în 2020

BVB se va menține ca o piață a dividendelor semnificative și în 2020, arată analiștii Prime Transaction. Aceștia arată:

„Principalul vector de volatilitate al pietei locale va deveni, in perioada urmatoare, politica de dividend a companiilor listate. Cresterea profitabilitatii (peste 11% la 9 luni) va permite mentinerea unor randamente semnificative ale dividendelor acordate, in pofida faptului ca inregistram o crestere de circa 30% a cotatiilor bursiere.

Din capul locului trebuie sa amintim de posibilitatea, confirmata recent prin declaratii oficiale, de a asista la distribuirea in acest an sau anul urmator a unor dividende suplimentare, din rezultatele anilor trecuti in cazul companiilor de stat. Vorbim aici despre decizii cu o puternica conotatie politica, deci imposibil de estimat la un nivel satisfactor de acuratete.

Unii emitenti ar putea opta pentru ca o parte din profitul net sa fie distribuit sub forma de actiuni gratuite. Banca Transilvania si Teraplast, de exemplu, au obisnuit investitorii cu acordarea unor astfel de stimulente. Ca atare, randamentul total al distributiei catre investitor, pentru astfel de cazuri, trebuie calculat intr-un mod mai nuantat.

O tendinta a anului 2020 ar putea fi reprezentata de un trend de micsorare a procentelor alocate spre dividend din profiturile nete anuale, in cazul companiilor de stat. Viziunea liberala de administrare a economiei romanesti a enuntat un astfel de principiu. Ramane de vazut daca acest lucru va fi posibil in conditiile unor restrangeri bugetare semnificative.

Am analizat emitentii inclusi in indicele BET-BK, pe care il consideram ca fiind cel mai reprezentativ pentru piata bursiera locala. Estimare nu poate avea pretentia de a fi una foarte exacta, in conditiile in care anul fiscal nu a fost incheiat. Conform rezultatelor financiare, politicilor de renumerare a investitorilor sau nevoilor de finanatare ale unor proiecte estimam ca in cazul unor emitenti sunt sanse reduse sa vedem distribuite dividend sub forma de cash. Vorbim despre ALRO, COMPA, DIGI COMMUNICATIONS, MEDLIFE, SIF BANAT-CRISANA, SIF MUNTENIA sau TERAPLAST.

Clasamentul randamentelor dividendelor surprinde doi lideri care se situeaza la un nivel de circa 12%: Fondul Proprietatea si BRD. Urmeaza un grup de cinci companii cu randamente de peste 7%. Regasim 3 companii unde statul este actionar majoritar: Nuclearelectrica, Romgaz si Conpet – toate niste prezente obisnuite, in ultimii ani, ale unor astfel de clasamente. Plus 2 societati din domeniul financiar Banca Transilvania si SIF Transilvania care ocupa pozitii fruntase si in topul profitabilitatii pe anul in curs”.

Mai multe informatii gasiti in tabelul de mai sus.