Update articol:

Primele camioane cu porumb export Ucraina descărcate în silozul TTS din Galați; Grupul TTS s-a implicat activ în procesul de reconfigurare a lanțurilor logistice de transport pentru exporturile și importurile ucrainene

Primele trei camioane cu porumb pentru export din Ucraina au descărcat săptămâna trecută în silozul cu o capacitate de 30.000 tone deținut de grupul TTS în Galați, a anunțat compania.

Acestea fac parte dintr-un prim convoi de 23 camioane – dintre care alte șapte se află deja în vama Giurgiulești, ce urmează să descarce produse agricole de export din Ucraina în silozul TTS, de unde vor fi transbordate pe nave maritime prin terminalul portuar TTS din Galați.

Operațiunea reprezintă inaugurarea de către TTS a unei rute logistice destinată exportului de produse agricole ucrainene pe trasee combinate terestru/fluvial/maritim.

Pe segmentul terestru marfa va fi transportată din Ucraina până în terminalul portuar TTS din Galați, pentru început cu mijloace auto.

După reabilitarea, ce urmează a fi realizată de CFR Infrastructură, a porțiunii de cale ferată cu ecartament larg, în lungime de 4 km, care face legătura între Giugiulești și terminal, exporturile de produse agricole ucrainene vor putea fi transportate direct pe cale ferată până în portul Galați.

Produsele depozitate în terminalul portuar TTS din Galați vor fi mai departe transbordate în barje și transportate pe ruta  Dunăre – Canalul Dunăre Marea Neagră cu destinație portul Constanța unde vor fi în final depozitate și transbordate în nave maritime. Alternativ, în Galați mărfurile pot fi transbordate direct în nave maritime cu destinații de peste mări.

Petru Ștefănuț, Director General TTS, ne-a declarat: “Noua rută este unul dintre rezultatele implicării grupului TTS în procesul de reconfigurare a lanțurilor logistice de transport pentru exporturile și importurile ucrainene cauzat de imposibilitatea utilizării de către Ucraina a porturilor sale maritime, blocate din cauza războiului. În acest context, pe lângă rutele logistice combinate cu transport terestru până la Galați și transport fluvial pe Dunăre până la Constanța, soluții mai rapide de înlocuire a traseelor logistice tradiționale s-au dovedit a fi traseele pornind din porturile ucrainene la Dunăre, Reni și Izmail. Astfel, primele rute alternative operaționalizate de către grupul TTS de la începutul războiului din Ucraina au fost rutele Reni/Izmail – Dunăre – Canalul Dunăre Marea Neagră – Constanța, prin care, începând din 16 martie grupul TTS a transportat și operat peste 200.000 tone de mărfuri minerale și agricole, reprezentând exporturi și importuri ucrainene. Rezultatele eforturilor grupului TTS s-au materializat prin creșterea susținută a volumelor de mărfuri reprezentând exporturi și importuri ucrainene, expediate, transportate și operate în porturi de către grupul TTS, creștere ce va continua și în perioada următoare”.

Alte peste 100.000 tone exporturi ucrainene au fost expediate pe cale ferată de către grupul TTS, în principal prin subsidiara sa din Ungaria, dar și prin punctele de frontieră dintre Ucraina și România.

Grupul Transport Trade Services („Grupul TTS”) este unul dintre cei mai mari transportatori de mărfuri pe ape interioare din bazinul Dunării și este format din 16 societăți.

Grupul deține cea mai mare flotă fluvială din bazinul dunărean, formată din unități fluviale cu o capacitate de peste 800 mii tone, macarale plutitoare, precum și terminale portuare proprii în Constanța și în 7 porturi fluviale dunărene.

Grupul oferă servicii de tip 3PL (Third Party Logistics), respectiv servicii integrate de transport (fluvial, feroviar, rutier), transbord (între unități de transport, din magazii, silozuri, etc.), înmagazinare (magazii, silozuri, unități fluviale tip magazie, etc.), agenturare (producerea de documente specifice) și orice alte servicii specifice managementului lanțului logistic.

Mărfurile principale transportate și operate în porturi sunt produse minerale (materii prime pentru industria siderurgică și laminate), produse agricole (cereale, oleaginoase și furaje) și produse chimice (rocă fosfatică și produse finite ale industriei îngrășămintelor chimice).

Modelul de afaceri al Grupului TTS este caracterizat prin integrarea pe verticală a operațiunilor, poziționarea liniilor de afaceri la baza lanțurilor logistice și acoperire geografică strategică, și are că punct central TTS (Transport Trade Services) S.A. care oferă clienților servicii integrate de expediție/transport fluvial/operare portuară și coordonează activitatea Grupului.

TTS (Transport Trade Services) S.A. a fost înființată în ianuarie 1997 și din iunie 2021 este listată la Bursă de Valori București (BVB), pe piață principală la categoria Premium. Listarea a fost realizată că urmare a finalizării cu succes a unei oferte publice inițiale secundare prin care actionarii societății au vândut 50% din acțiuni pentru 288 milioane lei (58,5 milioane euro).

În septembrie 2021 acțiunile TTS au fost incluse în indicele BET, indicele principal al BVB, iar în decembrie în indicele global dedicat piețelor emergente, FTSE Global Micro Cap.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)