Primul Smart Lab INACO construit în Republica Moldova se va lansa în câteva zile, ne-a transmis Andreea PAUL, Președintele organizației neguvernamentale INACO – Inițiativa pentru Competitivitate.
Ea ne-a declarat: “Moldova face un salt în educația viitorului, chiar înaintea multor regiuni europene. Este cea mai mare bucurie pentru Asociația INACO din România să facă primul pas în Republica Moldova cu proiectul Smart Lab Durlești, alături de partenerii noștri de la Shape Robotics și gazdele atât de deschise la noul nomenclator de competențe ale viitorului. Ne dorim educație digitală inteligentă timpurie, colaborarea elevilor și cadrelor didactice în echipe mixte prin intermediul claselor virtuale si noilor tehnologii educaționale integrate în acest laborator. Ne mai dorim ceva: un Smart Lab INACO în fiecare școală din Republica Moldova și în fiecare școală din UE. Împreună chiar reușim să dăm șanse tinerilor noștri aici, acasă, în marea familie europeană.”
“Am reușit să introducem în Planul Național pentru Redresare și Reziliență crearea a peste este 1.100 de smart lab-uri”
Cel mai puternic atac la sistemul românesc este lipsa accesului la noile tehnologii, a spus Andreea PAUL, Președintele organizației neguvernamentale INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, la Forumul România Digitală, organizat de Financial Intelligence, pe 21 iunie.
Ea a detaliat: “Cei bogați, cu acces la noile tehnologii, devin și mai bogați, cei săraci, fără acces la noile tehnologii, devin și mai săraci. Pornind de la această realitate, de la conceptele de incluziune digitală, încă din anul 2018, cu INACO, am creat Ghidul meseriilor viitorului.
În anul 2019, am creat primul Smart Lab sau laborator educațional digital inteligent și dialogam cu Ministerul Educației de la acea vreme. Ceea ce a urmat, în plin Big Bang al online-ului, în perioada pandemică, nu a fost altceva decât un TGV care ne-a împins atât de tare din spate și care a impulsionat proiectele INACO. Noi eram deja cu aripile întinse, proiectele noastre erau deja pilotate în clasele propriilor noștri copii, și atunci sigur că am zburat supersonic.
În 2019, aveam un singur smart lab. În 2020, aveam trei smart lab-uri și astăzi avem 15. Anul trecut, cu buna diligență a domnului ministru Sorin Câmpeanu, care a înțeles realmente miza acestui proiect și nevoia de educație digitală inteligentă de la primele contacte cu banca școlară, am reușit să introducem împreună în Planul Național pentru Redresare și Reziliență crearea a peste este 1.100 de smart lab-uri. Asta înseamnă cam una din șase școli populate relevant în România.
Nu e suficient, restul școlilor rămân în responsabilitatea comunităților locale. Până în 2025, va trebui să avem aceste smart lab-uri, pe lângă alte 10.000 de laboratoare de informatică.
În acest smart lab, am integrat toate tehnologiile 4.0 relevante educațional și am pilotat primele lecții si primele manuale de robotică, o să le vedeți publice curand.
Am mai dat două mesaje foarte importante: Haideți să trecem de la online la OMLINE. Este mesajul din ediția a patra a Ghidului meseriilor viitorului, iterat în smartlab 4.0, și asta înseamnă educație personalizată. Fiecare are interese și pasiuni specifice, particulare, și, de aceea, suntem minunați ca o comunitate. Așa este și într-o clasă, nu mai poți, ca profesor, indiferent la ce nivel educațional te adresezi, să predai un singur lucru, cu o singură viteză. Ești chemat să te adaptezi și asta permit noile tehnologii 4.0.
Al doilea mesaj cheie în Smart Lab 4.0 este echilibrul între relația oamenilor cu alți oameni – se lucrează insular, nu mai stau băncile spate în spate, ca să vedem ceafa colegului, și relația omului cu mediul digital cuprinde creioane 3D, scanere 3D, imprimante 3D, tablă interactivă, roboți educaționali multifuncționali, colțul de artă, care îmbină manualitatea cu competențele digitale, și al treilea parteneriat în acest echilibru om-mediu digital este natura. Pentru prima dată în smart lab am integrat un perete verde de agricultură hidroponică pe verticală la un click distanță, am hidratat cu nutrienți sau cu apă sămânța pe care am pus-o în acest perete. Deci echilibrul dintre om, mediu online și natură.”
Andreea Paul a spus ca lucreaza la Ghidul meseriilor – ediția a cincea, liberă, accesibilă online, cu finanțare nerambursabilă de la Primăria Sectorului 3 București: „Aici vă dezvălui că firul roșu va fi vocea copiilor. M-am tot uitat în căsuța viitorului pe fereastră prin intermediul fetiței mele de 11 ani și am înțeles că arată foarte diferit de ceea ce înțelegem noi astăzi.
În două trei luni de zile vom avea această analiză și va fi integrata în ediția a cincea a Ghidului meseriilor viitorului. În oglindă, vine Smart Lab 5.0 pe care, în premieră, l-am expus la Bucharest Tech Week. Este o formă îmbunătățită într-un parteneriat fericit cu Shape Robotics si cu Samsung.”