Update articol:
Programul FIT – Finanțe pe înțelesul tuturor

Prin Programul FIT – Finanțe pe înțelesul tuturor, Banca Transilvania vrea să contribuie la atenuarea deficitului României în raport cu UE la educație și incluziune financiară

  • Banca Transilvania a lansat cel mai amplu program de educaţie financiară la nivel naţional cu scopul este de a crește nivelul de educaţie financiară a copiilor şi tinerilor și consolidarea cunoștințelor adulților

  • Inițiativa FIT își propune să explice termeni și expresii legate de bani, pe înțelesul tuturor

“Prima regulă: Niciodată să nu pierzi bani. Regula numărul 2: Niciodată să nu uiţi de Regula numărul 1” – acestea sunt unele din regulile de bază ale miliardarului Warren Buffett.

Despre bani învățăm cât trăim. Atunci când oamenii au cunoștințe financiare, există bazele esențiale pentru o relație inteligentă cu banii. Banii sunt un mijloc prin care oamenii pot avea libertate, siguranţă şi îşi pot urma visele. Educația financiară înseamnă capacitatea de a înțelege și de a utiliza în mod eficient diverse abilități financiare, inclusiv gestionarea finanțelor personale, elaborarea bugetului și investițiile.

Cu o educaţie financiară adecvată, oamenii pot să îşi gestioneze mai bine finanţele şi să înţeleagă mai bine mecanismele economiei de piaţă. Investiția în educația financiară este o investiție în viitorul nostru economic, o investiţie strategică în construirea unei societăţi responsabile şi prospere.

Deşi au fost lansate mai multe iniţiative de educaţie financiară, potrivit statisticilor Eurostat suntem încă pe ultimul loc din Uniunea Europeană  atunci când vine vorba de financial literacy, ceea ce duce la un comportament financiar dificil la nivel colectiv. Mai mult, 30% dintre români se încadrează la nivelul minim de alfabetizare financiară şi doar 10% dintre români au competențe financiare.

Sergiu Mircea, directorul de marketing şi comunicare al Băncii Transilvania, spune că suntem mai bine educaţi decât eram acum un deceniu, dar problema este departe de a fi rezolvată pentru că există o discrepanţă foarte mare între ceea ce credem sau unde credem că suntem şi unde suntem de fapt, oamenii având o părere foarte bună despre educaţia lor financiară.

Potrivit Eurobarometrului (2023), care măsoară cunoștințele și competențele în domeniul educației financiare, deşi suntem pe ultimul loc din UE privind cunoștințele financiare, ne situăm pe primul loc la auto-percepție, unul din doi români considerând că știe foarte multe/mai multe lucruri despre bani decât media adulților din România.

“Nu vedem problema şi asta este o problemă şi mai mare pentru că nu simţim nevoia unei soluţii. Sunt multe lucruri care trebuie făcute. Planul nostru este sa lucram la educatia financiara de baza a populatiei (si mai ales copiilor si tinerilor), astfel incat sa contribuim la intelegerea conceptelor de baza si a modului in care functioneaza economia.” spune Sergiu Mircea.

În acest context, Banca Transilvania face paşi importanţi pentru creşterea educaţiei financiare în rândul publicului, lansând inițiativa de educație financiară FIT: Finanțe pe Înțelesul Tuturor. Prin iniţiativa FIT, Banca Transilvania îşi doreşte să contribuie la creşterea nivelului de educaţie financiară în rândul românilor, mai ales în rândul tinerilor, explicând  termeni și expresii legate de bani, pe înțelesul tuturor.

Banca Transilvania și-a propus să transforme FIT în cel mai mare program național de educație financiară, să contribuie la atenuarea deficitului României în raport cu Uniunea Europeană în ceea ce privește educația și incluziunea financiară.

Sergiu Mircea spune că scopul BT este ca românii să stăpânească concepte de bază care să fie din sfera finan­ciară, nu doar din sfera bancară, de aceea Banca Transilvania, prin Programul FIT, vrea să explice românilor concepte finan­ciare de bază, cu exemple. Pentru a face acest lucru, BT începe acest program de la copii, tineri, acolo unde s-ar observa o diferenţă.

Educaţia financiară trebuie să înceapă încă din copilărie, cu termenii şi regulile de bază pentru o gestionare sănătoasă a finanţelor pe întreg parcursul vieţii. Copiii trebuie să ştie încă de mici ce sunt banii, cum se câştigă banii, care sunt avantajele dacă economiseşti bani sau care sunt pericolele dacă îi cheltuieşti nesăbuit.

Astfel, Programul național de educație financiară FIT: Finanțe pe Înțelesul Tuturor de la Banca Transilvania dorește să construiască pentru Generațiile Alpha, Z și Y o bază solidă în ceea ce privește gestionarea banilor. Astfel, FIT se adresează către trei segmente principale de vârstă: 7 – 13 ani, 14 – 18 și peste 18+ ani. Peste 300.000 de copii și tineri cu vârste de până în 18 ani au cont la Banca Transilvania.

Pentru cei mici, BT oferă o experienţă de învăţare completă – materiale fizice, mini-ghiduri, stickere, agende etc. BT are în vedere și o platformă specială de edutainment pentru ei, cu personaje care să-i conducă prin toate conceptele esențiale despre bani, pe înțelesul lor.

Pentru adolescenţi şi adulţi, Banca Transilvania a creat platforma FIT , prin care vrea să explice termeni şi expresii legate de bani, dar şi să răspundă unor întrebări esenţiale legate de educaţia financiară.

De ce să petrec cinci minute citind despre bani?, De ce să-mi fac un buget personal?, De ce aș economisi?, De ce aș investi?, De ce m-ar interesa fondurile de investiții?, De ce aș lua un credit? – sunt întrebări la care programul de educaţie financiară al Băncii Transilvania răspunde publicului interesat (detalii aici).

Tot în cadrul Programului FIT, Banca Transilvania a lansat show-ul „De Toți Banii”, o emisiune care aduce la aceeași masă personaje din domenii diverse, cu perspective la fel de diverse despre bani – de la experți financiari la personaje celebre din mediul online. Fiecare episod are în prim plan cate un subiect important din zona finantelor – economisire, credite, investiții etc.

În plus, Banca Transilvania a creat quiz-ul FIT, o serie de întrebări din sfera financiară, care să ne ajute să ne dăm seama ce știm, și mai ales ce nu știm despre bani. Format dintr-o serie de 10 intrebari, randomizate, quiz-ul FIT vizează toate temele importante: economisire, credite, investitii, asigurari, pensii etc.

Prin Programul FIT, Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, îşi doreşte să impacteze cât mai mulţi oameni. Important este că FIT este un proiect recurent și continuu, oamenii având contact frecvent cu informațiile din program.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025