Principalele provocări ale economiei românești în 2025 vor fi deficitul bugetar ridicat, creșterea economică sub potențial, precum și inflația, potrivit lui Adrian Codirlașu, CFA – Președinte al Asociației CFA România,.
Astfel, participanții la sondajul Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociația CFA România anticipează reducerea deficitului bugetar cu doar un punct procentual, o creștere economică similară cu cea înregistrată în anul precedent și, de asemenea, stagnarea la valoarea actuală a ratei inflației.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut în luna ianuarie, cu 2,3 puncte până la valoarea de 40,4 puncte. Această situație s-a datorat creșterii ambelor componente ale sale. Astfel, componenta de anticipații a crescut cu 1,7 puncte, până la valoarea de 32,5 puncte. În același timp componenta de condiții curente a crescut cu 3,5 puncte, până la valoarea de 56,2 puncte.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (februarie 2026) s-a situat la valoarea medie de 4,97%.
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, toți participanții anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0759 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,1595 lei pentru un euro.
Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 39% dintre participanți, anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 45% anticipează o majorare în timp ce 29% o scădere. De asemenea 62% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supra-evaluate, iar 33% că sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 a ramas la valoarea medie a anticipațiilor de 7,3% din PIB.
Anticipațiile de creștere economică pentru anul 2025 se situează, în ușoară creștere față de exercițiul anterior, la valoarea medie de 1,5%.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni.