Update articol:

Procuratura din Paris investighează banca BNP Paribas pentru complicitate la crime împotriva umanităţii în Sudan

Procurorii de la Paris au deschis o anchetă asupra băncii franceze BNP Paribas cu privire la acuzațiile de complicitate la crimele împotriva umanității din Sudan, a declarat joi un avocat și Federația Internațională pentru Drepturile Omului (FIDH) din Paris, transmite Reuters.

Ancheta vine după ce nouă reclamanți sudanezi, care au declarat că au fost victime ale abuzurilor de drepturi ale fostului guvern sudanez al președintelui sudanez Omar al-Bashir, au depus anul trecut o plângere împotriva BNP Paribas.

Reclamanţii acuză că banca franceză a fost complice la crime împotriva umanităţii pentru că a oferit servicii financiare guvernului sudanez.

Aceștia susțin că, într-un caz de încălcare a sancțiunilor SUA, Departamentul de Justiție al SUA a descris BNP Paribas drept banca centrală de facto a Sudanului din 1997 până în 2007, deoarece a oferit guvernului sudanez acces la piețele monetare internaționale și a oferit mijloace de a plăti personalul, armata și securitatea.

Conflictele din regiunea Darfur din Sudan s-au declanșat în 2003, unde forțele sudaneze au purtat o campanie de violență care a ucis peste 300.000 de oameni.

Curtea Penală Internațională de la Haga a caracterizat de atunci campania drept crime de război, crime împotriva umanității și genocid. Bashir a fost pus sub acuzare de Curtea Penală Internațională în 2009 și 2010 pentru crime împotriva umanității.

„Asta așteptam. Am depus această plângere acum un an împotriva băncii pentru complicitate la genocid și crime împotriva umanității ”, a declarat Clemence Bectarte, un avocat al reclamanților.

FIDH a declarat pe Twitter că a ajutat reclamanții să depună plângerea.

BNP Paribas a declarat că banca nu are informații cu privire la proceduri și, prin urmare, nu este în măsură să comenteze.

Parchetul de la Paris nu a răspuns la solicitările de comentarii.

La începutul anului 2017, anchetatorii judiciari francezi au deschis o anchetă pe scară largă cu privire la acuzațiile de complicitate la genocidul din Ruanda din 1994. În acest caz, BNP Paribas este acuzat de organizații neguvernamentale de complicitate la un transfer de 1,3 milioane de dolari către un traficant de arme.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/07/2024)

Deconectarea automata a Unitatii 1 CNE Cernavoda

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (19/07/2024)

Incheiere act aditional la contractul de finantare cu Raiffeisen Bank

AAGES S.A. (AAG) (19/07/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014