Update articol:
ÎN CONDIŢIILE DEREGLEMENTĂRII PIEŢEI

Producătorii de energie vor să preia consumatorii casnici, asigurându-le protecţie prin păstrarea preţurior actuale la energie electrică

Hidroelectrica și Nuclearelectrica au transmis, recent, scrisori către Ministerul Economiei, prin care propun ca producătorii titulari de licenţe de furnizare să preia, în funcţie de energia disponibilă, contractele FUI (furnizor de ultimă instanţă) la actualele preţuri reglementate, pe o perioadă de maxim un an, timp în care aceştia să îşi achiziţioneze energie din piaţa liberă, concomitent cu liberalizarea pieţei de la 1 ianuarie, potrivit surselor noastre.

Prin scrisoarea transmisă, Hidroelectrica îşi exprimă dorinţa de a prelua consumatorii casnici de la FUI până când aceştia îşi acoperă necesarul de energie, compania suportând cheltuielile de logistică şi facturare plus 5%.

Sursele noastre susţin că producătorii vor să menţină actualele preţuri de pe zonele de distribuţie aşa cum sunt ele reglementate la ora actuală, în jur de 250 lei – 260 lei/MWh, față de cele pe care ANRE le-ar fi impus prin dereglementare, în jur de 270 de lei/MWh. Hidroelectrica vinde acum către FUI energie electrică cu un preţ situat în jur de 110 lei/MWh.

Practic, Hidroelectrica vrea să devină furnizor de energie electrică, asigurând astfel protecţia consumatorului vulnerabil.

Recent, Bogdan Badea, preşedintele directoratului companiei, s-a referit la un nou proiect de ordin al ANRE, potrivit căruia Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor fi obligate, de la 1 ianuarie 2020, să acopere întregul consum de electricitate al populaţie. În această situaţie, Hidroelectrica va fi nevoită să cumpere energie din piaţa concurenţială, pentru a o livra pe piaţa reglementată, ceea ce a dus la intrarea în insolvenţă a companiei în trecut. “Privesc cu îngrijorare proiectul de ordin ANRE. Sunt extrem de îngrijorat dacă Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor trebui să suporte tot consumul reglementat de la 1 ianuarie. Vrem să ajungem în situaţia în care Hidroelectrica va reintra în insolvenţă prin supracontractare prin reglementare? Este vreo strategie ca Hidroelectrica să reintre în insolvenţă? Unul dintre principalele motive privind intrarea în insolvenţă a fost supracontractarea şi nu pot să nu-mi amintesc de trecut, nu pot să nu fac o paralelă între ce s-a întâmplat atunci şi acum”, a continuat Badea.

Acesta a precizat că va contesta acest ordin prin toate mijloacele posibile.

“Hidroelectrica va fi pusă să cumpere din piaţă şi să dea la preţ subvenţionat. Vă spun că nu vom face acest lucru şi vom ataca acest ordin cu toate mijloacele. Nu am înţeles de ce doar anumiţi operatori, nu înţelegem de ce a trebuit şi care sunt beneficiile pentru populaţie această OUG 114, care nu a fost decât o lovitură pentru piaţa de energie”, a adăugat şeful Hidroelectrica.

BVBStiri BVB

ZENTIVA S.A. (SCD) (24/09/2021)

Convocare AGAO - 1 noiembrie 2021

Turbo Long on Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz SA (RCSNGTL1) (24/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 12:35 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (24/09/2021)

Semnarea unui contract de vanzare-cumparare pentru One Athenee

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (23/09/2021)

Retragere autorizatie administrator de risc