Update articol:

Profitul net al Antibiotice a crescut cu 5% în primul semestru

Antibiotice Sursa: Antibiotice Iasi

Antibiotice Iași (ATB) a înregistrat în primul semestru al acestui an vânzări de 157,7 milioane lei, cu 7% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul net a crescut cu 5%, la 20,1 milioane lei, conform unui comunicat al companiei citat de Agerpres.

Potrivit rezultatelor financiare comunicate Bursei de Valori București, profitul înainte de impozitare pentru perioada raportată este de 20,8 milioane lei, în creștere cu 4% în raport cu cel înregistrat în anul 2017 și cu 23% mai mare comparativ cu profitul estimat în BVC. Profitul după impozitare este superior cu 41% celui bugetat. Din venitul realizat în primul semestru al acestui an, Antibiotice SA a returnat sistemului public de sănătate prin taxa clawback 18 milioane lei, nivel superior celui planificat în BVC (12 milioane lei), cât și valorii înregistrate în semestrul I 2017 (14 milioane lei).

Piaţa farmaceutică din România a înregistrat o creștere de 16,8% în primul semestru al anului 2018 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la valoarea de 7,6 miliarde lei, faţă de 6,51 miliarde lei în primele șase luni din 2017. Evoluţia pozitivă s-a înregistrat și la nivel de volum, acesta crescând cu 377 milioane unităţi fizice, de la 6,16 miliarde unităţi în 2017 semestrul I la 6,54 miliarde unităţi în 2018 semestrul I.

“Piaţa este în continuare susţinută de valoarea programelor naţionale de hepatită și de produsele recent introduse în contractele cost-volum/cost-volum rezultat. Dacă ne raportăm la piaţa farmaceutică exceptând valoarea acestora, în primul semestru al anului 2018 s-a înregistrat o creștere valorică de 8,9%, de la 6,38 miliarde lei (semestrul I 2017) la 6,94 miliarde lei (semestrul I 2018). În ceea ce privește consumul de medicamente, acesta a crescut cu 6% ajungând la 6,54 milioane unităţi comparativ cu 6,16 milioane unităţi înregistrate în aceeași perioadă a anului anterior”, se menţionează în comunicat. Antibiotice a înregistrat în prima jumătate a anului o creștere valorică a vânzărilor din farmacii și spitale de 7,5% comparativ cu semestrul I 2017, în timp ce vânzările în unităţi terapeutice au înregistrat o majorare de 4,8%. Astfel, cu o valoare a vânzărilor de 165,8 milioane lei, Antibiotice SA se menţine pe locul 4 în rândul producătorilor de medicamente generice cu prescripţie medicală și medicamente fără prescripţie medicală (OTC) din România. Totodată, la nivelul primului semestru al anului 2018, compania Antibiotice și-a menţinut poziţia de lider din punct de vedere al unităţilor valorificate pe segmentul unguente – cu o cotă de piaţă de 26,7%, supozitoare – cu o cotă de piaţă de 41,8% și pulberi injectabile – cu o cotă de piaţă de 72,4%, conform agenției citate. Pe de altă parte, veniturile din vânzările pe pieţele externe au fost în primul semestru al anului cu 9,8% mai mari comparativ cu anul 2017, exportul în perioada de referinţă aducând companiei 17,65 milioane dolari, faţă de 16,08 milioane dolari în 2017.  Principalele destinaţii externe ale produselor Antibiotice (produse finite și substanţa activă Nistatină) au fost Asia, America de Nord și Europa, vânzările în aceste zone reprezentând aproximativ 73% din totalul cifrei de afaceri la export realizate în semestrul I 2018. În perioada menţionată, extinderea internaţională s-a concretizat prin obţinerea unui număr de 22 noi Autorizaţii de punere pe piaţă pentru medicamente marca Antibiotice în 3 ţări din Asia și Europa. Programul de investiţii al companiei a continuat în prima jumătate a anului, contractele realizate în acest sens reprezentând 83% din valoarea bugetată. Principalul obiectiv de investiţii îl reprezintă realizarea noii capacităţi de producţie pentru Unguente și Supozitoare, care vizează creșterea cifrei de afaceri și a capacităţii companiei Antibiotice de a înregistra, produce și comercializa medicamente, cu autorizaţii GMP pe toate pieţele farmaceutice reglementate (Europa, SUA și Canada). De asemenea, s-au realizat investiţii în echipamente pentru secţiile de producţie, destinate modernizării infrastructurii de utilităţi, în echipamente pentru serializare, în cercetare și în calitate, cât și investiţii pentru asigurarea logisticii.

BVB | Știri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (08/12/2022)

Raspunsuri la intrebarile primite din partea comunitatii de investitori

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (08/12/2022)

Disponibilitate vot online si program AGOA 16/19.12.2022

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (08/12/2022)

Document informare - alocare actiuni