Update articol:

Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania a fost de 942,36 milioane lei, în prima jumătate a anului

Ömer Tetik, Director General, Banca Transilvania Ömer Tetik, Director General, Banca Transilvania
 * Taxa pe activele BT, aferenta primului semestru din acest an, este de 90.502 mii lei

Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania a fost de 942,36 milioane lei, după primul semestru, din care cel al bancii este de 848,00 milioane lei, ca rezultat al eficientizarii si consolidarii businessului, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori București. Subsidiarele si participatiile de capital au contribuit cu peste 94 milioane lei la profitabilitatea Grupului BT. Eficienta operationala se pastreaza la nivel confortabil si este de 45,87%, mai arată banca.

BT a înregistrat venituri nete din dobânzi de 1,5 miliarde lei, în primul semestru, față de 1,2 miliarde lei, în perioada similară de anul trecut.

“A fost o perioada dinamica, cu volume in crestere, ceea ce ne-a permis sa obtinem venituri bune in conditiile unor comisioane reduse. Ritmul cresterii depozitelor, creditelor si operatiunilor arata increderea clientilor persoane fizice si IMM in BT. Rezultatele primului semestru pregatesc terenul pentru planurile mari pe care le avem in perioada urmatoare.”  –  declara Omer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

In perioada ianuarie – iunie a.c. Banca Transilvania se remarca mai ales prin cresterea solida a creditarii, fiind acordate peste 100.000 de imprumuturi companiilor si persoanelor fizice, conform comunicatului. Creditele acordate companiilor in perioada mentionata sunt de peste 4,7 miliarde lei. Activele Grupului BT au ajuns la 81,6 miliarde lei la finalul semestrului, creditele au crescut pana la 39,3 miliarde lei, iar depozitele clientilor au ajuns la 67,4 miliarde lei, din care 47,2 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 20,2 miliarde lei, ale persoanelor juridice.

BT are 64,07% capital romanesc, peste 30.000 de actionari directi persoane fizice si peste 7 milioane de actionari indirecti prin intermediul fondurilor de pensii.

Taxa pe activele BT, aferenta primului semestru din acest an, este de 90.502 mii lei, iar banca o va plati pana in 25 august a.c., urmand ca, pana la data de 25 august 2020 sa fie regularizata in functie de suma rezultata in urma calcularii taxei la nivelul intregului an. Potrivit nivelului taxei preliminare pe active, calculata la data de referinta 30 iunie 2019 si luand in considerare un calcul proportional, daca BT ar inregistra efectul acestei taxe pentru perioada de 6 luni incheiata la 30 iunie 2019, profitul net la aceasta data ar ajunge la 809,98 milioane lei de la 848,00 milioane lei.

Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 4,65% la 30 iunie 2019. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 96%. In cazul in care sunt considerate si garantiile, rata de acoperire este de 126%. Solvabilitatea bancii fara profitul anului 2019 este de 18,63%, iar cu profitul inclus aceasta este de 20,53%.

In ianuarie a.c., Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru finantari pe termen lung al Bancii Transilvania (IDR) la ‘BB+’, cu perspectiva stabila, precum si nivelul ratingului de viabilitate (VR) la nivelul ‘bb+’, cel din urma reflectand profilul financiar stabil al bancii, calitatea activelor, buna capitalizare si nivelul confortabil de lichiditate.

BT a mai anunțat următoarele date privind sustinerea antreprenorilor, populatiei si continuarea strategiei digitale:

 • Peste 11 miliarde lei este soldul creditelor ipotecare/imobiliare.
 •  ≈16 miliarde lei este portofoliul creditelor IMM (conform definitiei europene a IMMurilor).
 •   3,9 milioane de carduri are BT in portofoliu si 22% cota de piata in ceea ce priveste cardurile emise in Romania.
 •   ≈130 de milioane de tranzactii au fost efectuate in primul semestru al anului 2019 cu cardurile BT.
 • +46% numar de tranzactii efectuate cu cardurile si cu accesoriile de plata (walletul BT Pay,  ceas, bratara si sticker contactless), fata de aceeasi perioada a anului trecut.
 • Aplicatia BT Pay are peste 300.000 de utilizatori; +170% numarul de transferuri din BT Pay catre utilizatorii aplicatiei pe baza numarului de telefon din lista de contacte, respectiv prin IBAN catre clientii altor banci  (iunie a.c. vs decembrie 2018). Numarul platilor cu BT Pay s-a dublat in prima jumatate a anului.
 • Aproape 3 milioane de depuneri de numerar la bancomatele multifunctionale in prima jumatate a anului, ceea ce inseamna ≈500.000/luna.
 • Peste 1,2 milioane de persoane folosesc BT24 Internet Banking, respectiv 750.000, BT24 Mobile Banking.
 • BT este intre primele banci din tara noastra care ofera serviciul Apple Pay clientilor, facilitatea beneficiind de o adoptie foarte buna.
 • Tot in zona digitala BT a anuntat lansarea impreuna cu un FinTech intenational a aplicatiei BT Visual Help, prin care clientii isi pot gestiona facil, non-stop si gratuit, prin telefon, cardurile; lansarea BT Open Banking (BT Api Store), care permite FinTech-urilor si altor companii de tehnologie sa testeze integrarea cu BT; pionierat privind Platile Instant prin aderarea la serviciul cu acelasi nume, care asigura non-stop transferul banilor (lei) in mai putin de 10 secunde intre bancile care fac parte din proiect.

Grupului Financiar BT in primul semestru al anului:

 • Soldul creditelor Grupului Financiar BT a crescut cu 4% fata de finalul anului trecut.
 • Peste 14.000 de credite au fost acordate de companiile Grupului BT in primul semestru din 2019, in valoare de 480 milioane lei.
 • BT Capital Partners a asistat incheierea a doua tranzactii semnificative pentru economia romaneasca, in domeniul agribusiness si turism, ale Eurolines si Brise Group.
 • 2.600 contracte de leasing au fost incheiate in primele sase luni ale acestui an, cu o valoare de 405 milioane lei.
 • Peste 330.000 de carduri sunt in portofoliul Victoriabank (Republica Moldova) la finalul primului semestru din 2019.
 •  
 • BT Direct si ERB Retail Services, institutii destinate acordarii creditelor de consum, au devenit aceeasi companie in 1 august a.c. BTD are acum peste 200.000 de clienti si 150.000 de carduri de credit.

Prioritatile BT pana la finalul anului:

NEO, noua platforma de Internet Banking si Mobile Banking, este in etapa de testare finala cu utilizatori reali, iar in perioada imediat urmatoare va fi lansata o versiune private beta pentru o parte dintre clienti. Ca utilizare, va fi comparabila cu aplicatiile FinTech, iar din punctul de vedere al functionalitatilor, va aduce o experienta unica in Romania in ceea ce priveste serviciile bancare.

BT va continua sa sustina cu finantari IMM-urile si populatia. Focus aparte va fi la nivel de Grup Financiar BT, pentru clienti, in vederea eficientizarii si consolidarii businessului.