Armata vrea să reformeze Direcția Generală de Informații și să îi dea puteri mai mari, potrivit unui proiect de lege publicat zilele acestea pe site-ul Ministerului Apărării, informează TVR. MAPN susține că reorganizarea Direcției Generale de Informații este necesară în “contextul geopolitic turbulent și impredictibil”.
Vezi aici proiectul: lege_privind_org_si_fct_dgia_65325b81970b7
Potrivit documentului, serviciul secret militar ar rămâne tot în subordinea MApN, însă ar avea personalitate juridică.
Proiectul de lege mai înființează funcții de conducere. Serviciul va fi coordonat de Directorul General, un prim-adjunct și doi adjuncți. Șeful DGIA ar putea fi numit și demis de ministrul Apărării, pentru numire fiind, ca și acum, necesar avizul CSAT.
USR, reacție la proiectul MApN de înființare a unui nou serviciu secret: Orice proiect de extindere a serviciilor secrete este dăunător pentru modernizarea României
USR critică înființarea unui nou serviciu secret, la propunerea Ministerului Apărării. În condițiile în care nu există limite și un control civil real asupra serviciilor secrete, orice proiect de extindere este dăunător pentru modernizarea României.
”Interferența serviciilor secrete în viața publică a devenit o problemă sistemică în țara noastră. Am relatat cu dovezi că SRI se apucase să facă PNRR-ul României și nu a existat nicio reacție oficială. Este o problemă pentru modernizarea României – nicio țară nu s-a dezvoltat fără să rezolve problema limitării serviciilor secrete. Acum avem o concurență între ele, care dintre ele să se întindă mai mult în instituții și în afaceri. Armata vrea și ea. Este oribil și este opusul a ceea ce ar trebui să se întâmple. Soluția USR este interdicția legală pentru orice serviciu secret de a opera în presă, în politică, în instituții și în afaceri”, a declarat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.
USR susține că toți agenții serviciilor secrete trebuie scoși din presă, afaceri și instituții. În prezent, legea de organizare a SRI prevede doar că personalul nu poate face parte din partide și nu se poate implica politic, dar nu există nicio mențiune despre alte domenii, ceea ce a dus la interferența masivă a serviciilor secrete în societate.