Update articol:

Proiectul demonstrativ de la Mioveni al americanilor de la Last Energy poate fi finalizat în 3-4 ani

* Transferul de tehnologie – un beneficiu pentru România

Compania Last Energy, companie americană susținută de investitori implicați și în dezvoltarea proiectelor Space X, a semnat un memorandum cu Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) pentru un proiect demonstrativ pe platforma de la Mioveni, pentru reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni (20 MWh putere instalată).

Potrivit surselor noastre, RATEN va pune la dispoziție o locație și o parte din resursa umană care va contribui la supervizarea și realizarea proiectului. Specialiștii români, implicați în proiect, vor beneficia de transfer de tehnologie și know-ul american. Acest proiect este complementar cu proiectele SMR deja anunțate în România.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut în această dimineață o întrevedere cu reprezentanții Last Energy, spunând că în România există specialiști capabili să ajute la implementarea unui astfel de proiect inovativ, care poate contribui la realizarea obiectivului strategic de atingere a independenței energetice. La discuțiile cu reprezentații Last Energy au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, și Răzvan Nicolescu, membru în Bordul Institutului European pentru Tehnologie și Inovare.

Termenul de realizare a proiectului de la Mioveni este de 3-4 ani. Dacă proiectul demonstrativ va fi de succes, se poate trece la proiecte pe scară largă.

Conform surselor noastre ministeriale, toată partea financiară a proiectului va fi asigurată de partenerul american.

Reactoare modulare mici (SMR)

România și Marea Britanie sunt în discuțiile cele mai avansate pentru aceste proiecte de SMR.

Guvernul Regatului Unit consideră că SMR-urile ar putea juca un rol important alături de nuclearul mare ca sursă de energie cu emisii scăzute de carbon pentru a sprijini un sistem energetic decarbonizat sigur și accesibil. SMR-urile sunt de dimensiuni mai mici și ar putea utiliza producția modulară, în afara amplasamentului, pentru o implementare flexibilă. Autoritățile britanice au anunțat intenția guvernului de a implementa un SMR de prim rang până la începutul anilor 2030.

Reglementări britanice

Regatul Unit are unul dintre cele mai sigure și mai robuste regimuri de reglementare nucleară din lume, iar toți operatorii nucleari răspund în fața autorităților britanice independente de reglementare – Office for Nuclear Regulation și autorităților naționale de reglementare a mediului, cum ar fi Agenția de Mediu.

În mai 2021, guvernul Regatului Unit a declarat Evaluarea de proiectare generică (GDA) deschisă tehnologiilor nucleare avansate și a publicat un nou Ghid pentru intrarea în GDA. Evaluarea generală a proiectării permite autorităților independente de reglementare în domeniul nuclear din Marea Britanie să evalueze implicațiile de siguranță, securitate și mediu ale noilor proiecte de reactoare și să ofere încredere că aceste noi proiecte sunt capabile să îndeplinească cerințele de reglementare statutare ale Regatului Unit.

Autoritățile britanice au un registru public al părților solicitante ale căror cereri sunt evaluate în raport cu GDA. Departamentul britanic a anunțat că evaluează în prezent aplicațiile Rolls-Royce SMR Ltd și Last Energy UK.

Provocarea nucleară cu costuri reduse

The Low-Cost Nuclear Challenge, propusă de un consorțiu condus de Rolls-Royce, își propune să dezvolte un SMR proiectat și fabricat în Marea Britanie capabil să producă energie electrică rentabilă. În noiembrie 2021, guvernul a anunțat până la 210 de milioane de lire sterline pentru programul Rolls-Royce SMR pentru a-și dezvolta în continuare designul pentru unul dintre primele SMR din lume. Finanțarea acestui proiect va fi egalată cu investiții private.

Consorțiul consideră că un program SMR din Regatul Unit poate susține până la 40.000 de locuri de muncă la vârf, fiecare SMR capabil să alimenteze 450.000 de case.

Rolul tehnologiilor nucleare avansate

Tehnologiile nucleare avansate au un rol important de jucat în tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon. Planul în Zece Puncte pentru o revoluție industrială verde și Cartea albă pentru energie din 2020 au confirmat angajamentul guvernului Marii Britanii de a dezvolta proiecte nucleare mari, mici și avansate. Mai recent, Strategia Zero Emisii a consolidat importanța energiei nucleare în mixul energetic al Regatului Unit, pe măsură ce trecem la zero emisii.

Autoritățile din Marea Britanie au lansat Fondul nuclear avansat de până la 385 de milioane de lire sterline pentru a investi în următoarea generație de tehnologii nucleare. Acesta include până la 215 de milioane de lire sterline pentru reactoare modulare mici (SMR) pentru a dezvolta un proiect de tehnologie pentru centrale electrice la scară mai mică și până la 170 de milioane de lire sterline pentru un program de cercetare și dezvoltare pentru a oferi o demonstrație de reactor modular avansat (AMR) până la începutul anilor 2030.

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (30/05/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (30/05/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

VRANCART SA (VNC) (30/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

MECANICA CEAHLAU (MECF) (30/05/2023)

Hotarari AGA O & E 30.05.2023